Nekje je radost, nekje je svetloba...

Ob Mednarodnem dnevu bele palice v Radencih

Filip Matko Ficko, sobota, 15. oktober 2016 ob 13:30
Ob Mednarodnem dnevu bele palice v Radencih

Ob Mednarodnem dnevu bele palice v Radencih

Minuli četrtek (drugi četrtek v oktobru), 13. oktober, je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) razglasila za Svetovni dan vida. A po vsem svetu slepi in slabovidni obeležujejo 15. oktober kot Mednarodni dan bele palice, ki ga je za takega razglasila Mednarodna zveza slepih leta 1970. In vmesni dan, 14. oktober, so si za dan svojega srečanja izbrali članice in člani štirih sosednjih društev slepih in slabovidnih ob slovensko-hrvaški meji: Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Ptuj, Udruga slijepih Medjimurske županije Čakovec in Udruga slijepih Varaždinske županije Varaždin.

Za kraj srečanja so izbrali DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, kjer so nekaj minut po 11. uri štirje predsedniki društev podpisali Sporazum o skupnem delovanju in medsebojnem sodelovanju za izboljšanje kakovosti življenja oseb z okvaro vida in to za prihodnja štiri leta. Podpisnika, gosta iz sosednje Hrvaške, sta popolnoma slepa: predsednica Udruge slijepih Medjimurske županije Marija Ciglar in predsednik Udruge slijepih Varaždinske županije Davor Janjušević, a predsednik s Ptuja Janez Solina in predsednik v Murski Soboti Vojmir Prosen iz Radenec sta slabovidna.

V bogatem kulturnem programu so nastopili: združeni trije zbori slepih in slabovidnih (Murska Sobota, Ptuj in Čakovec) pod vodstvom prof. Valerije Šömen, pevci s Ptuja pod vodstvom Marije Zamuda, avtorica knjige »Zgodba o beli palici« dr. Aksinija Kermauner, s svojo zgodbo slepa Blanka Škafar iz Odranec, ki jo že štiri leta spremlja pes-vodnik Bady, 6,5 let star črni labradorec ter številni drugi.

Naj ob tem zapišemo tudi, da ima resno okvaro vida v Sloveniji od 30 do 40 tisoč prebivalk in prebivalcev, a je v Zvezo slepih in slabovidnih, ki obstoja že 85 let, vključenih le 3.600 posameznic in posameznikov, od tega je 2.200 slepih. Za belo palico pa je treba omeniti, da gre za pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim - videčim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice. Bela palica slepemu ali slabovidnemu v osnovi zagotavlja varno hojo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje