V Celju je luštno, primera pozitivne prakse ter usposabljanje

Delegacija Mladinskega sveta Ljutomer in Mladinskega centra Prlekije se je mudila na delovnem srečanju v Celju

Prlekija-on.net, petek, 28. oktober 2016 ob 11:11
MCP - MSL v Celju

MCP - MSL v Celju

Delegacija Mladinskega sveta Ljutomer in Mladinskega centra Prlekije se je mudila na delovnem srečanju v Celju. Predstavnica Mladinskega centra in hostla Celje, sicer zelo predana mladinska aktivistka Sonja Majcen jih je prijazno sprejela, razkazala prostore tamkajšnjega mladinskega hotela in se zadržala z gosti v daljšem pogovoru. Seveda njena lepa gesta z bogato pogostitvijo ni izostala. Sama se tukaj z mladinskim delom ukvarja že od leta 2009.

V prleški delegaciji pa sta bila tudi Luka in Vita, ki sicer obiskujeta srednjo turistično-gostinsko šolo v Radencih. Uspešnega turizma brez zgodbe ne more biti. V celjskem mladinskem hostlu ima vsaka soba, kjer je prenočišče svojo zgodbo in potem v njej tudi oprema sledi tej zgodbi. Že na vhodu v sobe je zapisano bistvo posamezne zgodbe. Posrečena je zgodba "Gospod K.", ki govori o policistu, ki je izvršil rop in nato službeno še iskal storilca - samega sebe. Ali pa zgodba "Ljubezen", ki govori o Alfredu Nobelu in njegovi veliki celjski ljubezni, če hočete, "požiralki denarja" Sofiji Hess. Take in drugačne pripovedi še bolj pritegnejo turiste, ki potem hočeš nočeš svoje bivanje večkrat še podaljšajo za kaki dan ali več. Prleški gostje so z velikim zanimanjem sledili razlagi in pozivnim izkušnjam svojih celjskih mladinskih kolegov, saj tudi sami razvijajo mladinski  turizem in so nedavno odprli prvo sobico – prenočišče v svojem  bodočem zelenem hostlu, ki deluje v okviru  kompleksa  MCP-ja.

V Celju pa je tudi potekalo pod taktirko usposobljene in certificirane izvajalke Sonje Majcen v realizaciji Mreže MaMa nacionalno usposabljanje MLADINSKI DELAVEC-COACH. Iz celotnega Pomurja in mejnega območja Podravja so se ga kot edini udeležili iz MCP in MSL. Usposabljanje je bilo zasnovano kot celodnevno srečanje, na katerem so se udeleženci seznanili s pomenom coachinga, orodij, tehnikami ocenjevanja sebe in drugih, soočanjem s stresom in praktičnimi vajami, katere bodo lahko kasneje uporabljali pri svojem vsakdanjem mladinskem in tudi drugem delu. Sama metodologija usposabljanja je sledila načelom aktivnega učenja, kjer je šlo za spodbujanje komunikacije med udeleženci, sodelovanje, hitro ukrepanje in potek improvizacije. Posamezne točke usposabljanja so bila: spoznavanje udeležencev, pričakovanja, skupinska pravila, kaj je coaching, kaj ni coaching, 4 instrumenti coachinga, aktivno poslušanje in sinhronizacija, postavljanje vprašanj, povratna informacija, profil coacha, trenutno stanje, želeno stanje, vrednote, stres, najostrejša kritika, načela človekovih odnosov in vrste osebnosti, motivacija, situacijski coaching, evalvacija. Tudi v bodoče se bodo izvajala različna usposabljanja in mladi iz Prlekije se jih lahko udeležujejo. Za več konkretnih informacij pa lahko pišejo na e-mail: mcp@siol.net ali msljutomer@gmail.com oziroma se osebno oglasijo na sedežu MCP - MSL, na Spodnjem Kamenščaku.

Luka Suhadolnik
Foto: Rudi Stegmüller


Več v Kultura in izobraževanje