Umrl je častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry

Njegova pot gasilca se je začela leta 1950, leta 1984 je bil izvoljen za predsednika Gasilske zveze Slovenije, od leta 2008 pa je bil častni predsednik zveze

Prlekija-on.net, nedelja, 30. oktober 2016 ob 10:39
Ernest Eöry

Ernest Eöry

V soboto je v 81. letu starosti umrl častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry. Ernest se je rodil 16. januarja 1936 na Hodošu, njegova pot gasilca pa se je začela leta 1950. Leta 1984 je bil izvoljen za predsednika Gasilske zveze Slovenije, od leta 2008 pa je bil častni predsednik zveze. Ernest Eöry je v svoji dolgi, bogati in plodni gasilski zgodovini pustil poseben pečat, pri razvoju in napredku gasilstva v deželi ob Muri.

Njegova življenjska pot se je začela 16. januarja davnega leta 1936 na Hodošu, saj je bil vse skozi zvest domačemu ognjišču, spoštoval trdno delo svojih staršev in mladostno ljubezen do narave. Dolge so bile poti, nemalokrat naporne, a nikoli ni bilo stranpoti. Bile so poti mnogih spoznanj o življenju, o človeku, vedno z njegovim velikim osebnim prisluhom, razumevanjem, dopuščanju drugačnosti, veliko pripravljenostjo za sodelovanja in nudenja pomoči bližnjemu v nesreči. Ves lasten notranji nemir ga je vodil k neprestanemu iskanju odgovorov. Najpogosteje v dejanjih. Osebno rast je videl v pridobivanju splošnega in strokovnega znanja. Na prvem mestu mu je bila vedno družina, bil je tudi zvest gospodarstvenik in opravljal je zahtevne nalog poslanca v takratni Skupščini Republike Slovenije.

Največ časa je posvetil svojemu Goričkemu
Svoje otroštvo in svojo mladost je Ernest preživel na domačiji na Hodošu. Po končani srednji šoli in študiju na mariborski Višji agronomski šoli se je posvetil razvojni poti prekmurskega kmetijstva. Neumorno je deloval v Kmetijski zadrugi Šalovci, Kmetijski zadrugi Prosenjakovci in naposled v Kombinatu Pomurka, kjer je kot kmetijski pospeševalec oral ledino v kmetijsko najmanj razvitih delih Pomurja. Spreminjati takratno miselnost goričkega kmeta o kmetovanju prav gotovo ni bila lahka naloga. A z vztrajnostjo je Ernest uspeval in za njim so ostajale prenekatere uspešne kmetije.

Vodil je tekstilno podjetje v Prosenjakovcih
Kot domoljub s posluhom za težave goričkega človeka se je sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja zavzel za sanacijo malega tekstilnega obrata v Prosenjakovcih. To je od njega terjalo, da je prekinil delo v kmetijstvu, vendar ga ni nikoli povsem opustil, saj se je usmeril v ljubiteljsko vinogradništvo. Sprva majhen tekstilni obrat je razširil v srednje veliko tekstilno tovarno in v njej zaposlil preko 300 delavk in delavcev. Tovarna je tako prav po njegovi zaslugi v tistem času postala najbolj uspešno podjetje v takratni veliki občini Murska Sobota.

V gasilske vrste je stopil leta 1950
Leta 1950 se je začela njegova pot gasilca, opredeljena v njegovi naravni človekoljubnosti. Tako je Ernest Eöry eno življenje, tisoč uspešnih zgodb o rasti, moči in zaupanju organizaciji slovenskih gasilk in gasilcev, veliki po številu članov, še večji po velikosti njihovih src. Uspelo mu je z budnim spominom na čudovite vzore iz zakladnice zgodovine gasilstva, s poudarjanjem naše dolžnosti vključevanja tudi starejših v aktualne naloge, primerne njihovim sposobnostim in izkušnjam seveda, ter z veseljem do nepreglednih vrst mladih, kot zanesljive uspešnosti organizacije. Pri nadaljnjem razvoju prenekaterih gasilskih društev v Pomurju je bil Ernest velik človek. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je z veliko mero odgovornosti prevzemal odgovorne funkcije v organih Gasilske zveze Murska Sobota. Naposled je bil 1968. leta izvoljen za predsednika takratne velike Gasilske zveze Murska Sobota. To funkcijo je vestno in spoštljivo opravljal več kot 25 let. V tem času je s svojimi sodelavci še posebej zaznamoval razvoj gasilstva tako v Prekmurju kot v Prlekiji. Ta pokrajina je bila tako takrat kot tudi sedaj najštevilčnejša po številu društev in članstva – zato je bila vedno v vrhu slovenskega gasilstva. To se je posebej odrazilo na 7. kongresu slovenskih gasilcev leta 1972 tukaj v Murski Soboti.

Dal je velik prispevek k meddržavnem gasilskem sodelovanju
Njegov takratni velik prispevek je bila tudi širitev mednarodnega sodelovanja s sosednjimi državami in republikami nekdanje Jugoslavije. Povezave z obmejnimi gasilci so bile v času njegovega predsednikovanja Gasilski zvezi Murska Sobota še posebej dobro razvite na vseh področjih; še posebej z gasilci okraja Jennersdorf in Radkersburg. Začetki tega sodelovanja segajo v leti 1968 in 1969. V samostojni Sloveniji si je močno prizadeval za vključitev Gasilske zveze Slovenije v mednarodno organizacijo CTIF, katere članica je slovenska Gasilska zveza postala leta 1992. Kot zelo utemeljena se je pokazala Ernestova pobuda o ustanovitvi interesne skupine CTIF-a za podonavske države. Predsedoval ji je od njene ustanovite, pa vse do lanskega leta. V organih Gasilske zveze Slovenije je bil Ernest od leta 1968 prisoten kot zunanji sodelavec, 1976. leta pa je bil na 8. kongresu v Novi Gorici izvoljen v nadzorni odbor. Na 10. kongresu je bil izvoljen v predsedstvo, in sicer kot podpredsednik. Po odstopu predsednika dr. Branka Božiča je Ernest Eöry prevzel glavno krmilo slovenskih gasilk in gasilcev. Slovensko gasilsko zvezo je skoraj dve desetletji uspešno krmaril skozi mnoge spremembe, ki so nastopile zlasti v času po osamosvojitvi.

Prejel številna priznanja, tudi kipec Matevža Haceta
Kot član takratne Gasilske zveze Jugoslavije je izpostavljal enakopraven pomen gasilskih zvez posameznih republik in pokrajin takratne skupne države. Vrsto let je kot predstavnik gasilske organizacije deloval v republiškem štabu Civilne zaščite. Prav na tem področju je opaziti Ernestov močan prispevek k razvoju tudi za gasilstvo pomembnega sistema zaščite in reševanja. Ob velikih obveznostih v organih Gasilske zveze Slovenije je Ernest našel tudi čas, da je kot predsednik vodil tukaj domače Gasilsko društvo Murska Sobota. Njegova veličina predsednika GZS se je tudi kaala v njegovih dejanjih. Ernestu ni bilo nikoli težko z avtom prepotovati celotno Slovenijo in se udeležiti marsikaterega občnega zbora gasilskih društev, kjer je po svojih najboljših močeh in svojem znanju skušal pomagati in rešiti nastale težave. Tako je še ta konec tedna bil prisoten na Vaneči, kjer so razvili prvi gasilski veteranski prapor v Pomurju.

Za svoje humano delo je Ernest poleg številnih priznanj in zahval prejel najvišje gasilsko priznanje, kipec Matevža Haceta, kipec Civilne zaščite Republike Slovenije, zahvalno listino Mestne občine Murska Sobota, iz rok predsednika države državno priznanje Zlati red za zasluge. Leta uspešnega vodenja in skrbnega razvoja slovenskega gasilstva so hitro tekla in Ernest je bil na 15. kongresu leta 2008 v Krškem imenovan za častnega predsednika Gasilske zveze Slovenije.

Čeprav je bil vpet v gasilstvu 66 let je veliko svojega prostega časa posvetil delu v nesrečah, raznih drugih humanitarnih pomočeh, vse prostvoljno, brez plačila, večkrat tudi, brez da bi mu kdo rekel hvala.

Poslovil se je tudi Zvonko Gredar
Umrl je tudi dolgoletni gasilec in funkcionar na območju Pomurja, Zvonko Gredar, ki je bil rojen 14. aprila 1960, deloval pa je v vrstah PGD Spodnji Ivanjci, v Gasilski zvezi Gornja Radgona in v Pomurski gasilski regiji. Bil je mentor številnim mladim, ki se ga bodo dolgo spominjali kot odličnega mentorja.

Zvonko Gredar


Več v Črna kronika