Ljutomersko pokopališče zažarelo v soju sveč

Ob 1. novembru se spominjamo umrlih, običaj pa narekuje, da na grobove sorodnikov in prijateljev odnesemo sveče ter rože

Prlekija-on.net, torek, 1. november 2016 ob 21:59
Ljutomersko pokopališče na dan mrtvih, foto: Sara Vinkovič

Ljutomersko pokopališče na dan mrtvih, foto: Sara Vinkovič

Dan mrtvih ali dan spomina na mrtve, je državni in krščanski praznik, ki se praznuje 1. novembra po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Ob tem se spominjamo umrlih, običaj pa narekuje, da na grobove sorodnikov in prijateljev odnesemo sveče ter rože.

1. november v Rimskokatoliški cerkvi imenujejo praznik Vseh svetih, ko se spominjajo vseh svetnikov, tudi tistih, ki nimajo svojega dne. Vseh pokojnih se v Cerkvi spominjajo 2. novembra. V Evangeličanski cerkvi posebnih bogoslužij 1. novembra ni, se pa spominjajo pokojnih in na pokopališča odnesejo sveče in rože. V Pravoslavni cerkvi 1. novembra ne praznujejo, saj so spominu na mrtve namenjene štiri sobote v letu, ki se imenujejo zadušnice, na grobove pa ne prinašajo rož, pač pa jih okadijo s kadilom. Tudi muslimani ne praznujejo 1. novembra, saj se pokojnih spominjajo ob dnevih bajrama oz. zadnji dan meseca ramazana, ko se odpravijo na pokopališča in molijo.

1. november je tudi priložnost za srečanja z družino in prijatelji, saj je v številnih družinah navada, da na dan spomina obiščejo mrtve na grobovih, nekateri se udeležijo tudi cerkvenega obreda, nato pa se srečajo v krogu najbližjih.

Spodaj je nekaj fotografij iz ljutomerskega pokopališča, ki je v večernih urah zažarelo v soju sveč na grobovih.


Več v Kultura in izobraževanje