Praznik vseh svetih - dan spomina na mrtve v Ljutomeru

Letošnji praznik vseh svetih, je obudil spomin na vse pokojne, na prečudovit sončen in miru poln dan

Prlekija-on.net, sreda, 2. november 2016 ob 21:28
Dan spomina na mrtve v Ljutomeru

Dan spomina na mrtve v Ljutomeru

Na 1. november – praznik vseh svetih, se spominjamo tistih, ki jih več ni. Tistih, ki smo jih imeli radi, a so v nekem trenutku v preteklosti izgubili borbo z življenjem. Ob obisku groba, kjer je pokojnik pokopan, se tako vsaj za kratek čas spomnimo nanj, se poglobimo vase, seveda pa je obisk pokopališča tudi priložnost, da se srečamo z družinskimi člani, ki smo jih po vsej verjetnosti nazadnje videli ravno pred enim letom na istem mestu.

1. november je krščanski praznik vseh svetih, ki je zanje dan veselja, praznik življenja in izpolnjenih pričakovanj.

Zato tudi vsako leto na ta dan v naši župniji počastimo spomin na naše rajne s sveto mašo na pokopališču, katero je letos daroval kaplan Zoran Car, v somaševanju župnika in dekana Andreja Zrima in msgr. Izidorja Veleberija.

Letošnji praznik vseh svetih, je obudil spomin na vse pokojne, na prečudovit sončen in miru poln dan, ki je globoko v naša srca vtisnil podobo naših rajnih, v trajen in večen spomin. Ob koncu svete maše, pa je sledil še blagoslov grobov.

V večernih urah na 1. november, je v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, potekala še poglobljena molitev rožnega venca, za vse naše rajne.
Nekateri pa so se z mislimi pridružili vsem pokojnim zvečer na pokopališču, kjer vlada še prav posebno vzdušje, zaradi tisočerih lučk miru, ki svetijo v nebo in ohranjajo, poveličujejo ter častijo spomin na vse tiste, ki so nas zapustili.


Več v Kultura in izobraževanje