Prvi Festival vin Osrednjih Slovenskih goric

Lokacija letošnjega festivala je bila čudovita Frančiškanska klet v Občini Sveta Trojica, ki ni le ena izmed najlepših kleti v Slovenskih goricah, ampak je tudi ena izmed najunikatnejših

Špela Borko, nedelja, 6. november 2016 ob 13:08
Festival vin Osrednjih Slovenskih goric

Festival vin Osrednjih Slovenskih goric

V petek, 4. novembra se je v Frančiškanskem samostanu v Občini Sveta Trojica zgodil prvi Festival vin Osrednjih Slovenskih goric.

Osrednje Slovenske gorice so čudovita pokrajina z unikatnimi vini, ki pa še ni pokazala vseh svojih čarov.

Z namenom, da združijo vinogradnike, vinarje in društva vinogradnikov iz tega območja, so izvedli Festival vin Osrednjih Slovenskih goric. Na festivalu se je povezalo vseh šest društev vinogradnikov iz Občin Cerkvenjak, Sveta Trojica, Sveti Jurij, Lenart, Benedikt in Sveta Ana. Skupaj se je predstavilo 18 vinogradnikov in vinarjev z več kot 40. vzorci različnih vin.

Izletniška kmetija Breznik, Vinotoč Pučko, Vinogradništvo Veberič-Kozar, Vinska klet družine Klobasa, Vinska klet Edvard Fekonja, Vinogradništvo Toplak, Konrad wine, Senekovič Marjan, Vinotoč Kramberger, Vinogradništvo Šebart, VINO VITIS – Rojs, Vinogradništvo Rojs Rojs, Vino Štefanec, Vinogradništvo Farasin, Družinsko vinogradništvo Borak, Turizem na kmetiji Kaučič, Vinotoč Polič in Izletniška kmetija Šenveter so s svojimi vini navduševali obiskovalce od blizu in daleč.

Lokacija letošnjega festivala je bila čudovita Frančiškanska klet v Občini Sveta Trojica, ki ni le ena izmed najlepših kleti v Slovenskih goricah, ampak je tudi ena izmed najunikatnejših.

Ob uradnem pričetku Festivala vin Osrednjih Slovenskih goric je vse pozdravila soorganizatorka Martina Breznik, 4. Cerkvenjaška vinska kraljica, besedo dobrodošlice sta namenila tudi gospod župan Občine Sveta Trojica, Darko Fras, in pokrovitelj Cerkvenjaške vinske kraljice, župan Občine Cerkvenjak, Marjan Žmavc.

Martina pa ni bila edina kraljična iz Slovenskega vinskega kraljestva, temveč so jo spremljale še Anja Kocjan - Kogovska vinska kraljica, Tadeja Heric - Ljutomerska vinska kraljica Martina 18 ter Sabina Valdhuber - nedavno »kraljevo upokojena« 16. Svečinska vinska kraljica.

Festivala so se udeležili tudi vinski vitezi Slovenskega reda – Damijan Breznik, Milan Kolarič, Franc Škrobar ter Zlatko Borak. Kot predstavnika Evropskega reda pa sta na festivalu prisostvovala župan občine Cerkvenjak, Marjan Žmavc, ter Ivan Janez Pučko.

Festival pa je imel tudi dobrodelno noto. Lokalne vinske kraljice v Sloveniji so se ponovno odločile, da že tretjič izpeljejo velik projekt – koledar Slovenskega vinskega kraljestva - sodelovala je tudi 4. Cerkvenjaška vinska kraljica, Martina Breznik. Odločila se je, da bo del izkupička prodanih koledarjev na festivalu in vse do Martinovanja v Cerkvenjaku, ki bo potekalo 13. novembra ob 13. uri, zbirala prostovoljne prispevke in denar namenila socialno ogroženi družini z majhnimi otroci, kateri bodo igrač in toplih oblačil, še posebej veseli.

Organizatorji so potrdili svoj slogan: »Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več« in dokazali, da vinorodni griči niso obdani le s trto in vinom, ampak tudi s pogumom.

Foto: Toni Konrad


Več v Družabno