Blagoslov vina v župnijski kleti na Razkrižju

Na god svetega Martina so se vinogradniki župnije Razkrižje zbrali na vinogradniškem srečanju

Jože Žerdin, torek, 15. november 2016 ob 09:04
Blagoslov vina v župnijski kleti na Razkrižju

Blagoslov vina v župnijski kleti na Razkrižju

V obmejni župniji Razkrižje je veliko vinogradnikov, ki pridelujejo odlična in vrhunska vina, kajti vinogradi ležijo na primerni legi in vinska trta je skoraj cel dan obsijana s soncem. Na god svetega Martina so se vinogradniki župnije Razkrižje zbrali na vinogradniškem srečanju, ki je bilo v petek, 11. novembra.

Po večerni sveti maši v župnijski cerkvi sv. Janeza Nepomuka so se vinogradniki zbrali v župnijski kleti na blagoslovu vina, kajti za cerkvene župnijske potrebe so vinogradniki sode župnijske kleti napolnili z okoli 1000 litrov mošta, katero so vinogradniki župniji podarili v dar. V župnijski kleti, kjer je potekal cerkveni obred blagoslova mošta, ki se ob Martinovem spremeni v mlado vino, se je zbralo veliko število vinogradnikov. Blagoslov je opravil domači župnik župnije Razkrižje msgr. Franc Režonja, ki je spregovoril o svetem Martinu in se vinogradnikom zahvalil za podarjeni mošt.

Župnijsko vino se skozi celo leto uporablja za mašne potrebe. To romarsko cerkev pa obišče veliko romarjev in izletnikov ter turistov, ki bodo župnijsko vino lahko tudi poskusili. Po blagoslovu so se vsi skupaj odpravili na Martinovo večerjo, kjer sta se jim pridružila vinska kraljica iz Kluba Martin - Tadeja Heric in župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje