Mladi slovenski znanstveniki, med katerimi je bil tudi Prlek, odlični na mednarodnem tekmovanju iGEM

Med člani ekipe je bil tudi bivši dijak Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Rok Krese, ki trenutno študira Molekularno biotehnologijo na Univerzi v Heidelbergu

Prlekija-on.net, četrtek, 17. november 2016 ob 12:37
Mladi slovenski raziskovalci so na prestižnem mednarodnem tekomovanju iz sintezne biologije iGEM v ZDA osvojili odlično prvo mesto v kategoriji temeljnega napredka.

To ugledno tekmovanje za mlade raziskovalce, ki se ga je letos v Bostonu udeležilo rekordnih tristo ekip, je potekalo med 27. in 31. oktobrom. Ekipa Sonicell, je bila sestavljena iz dvanajstih študetov različnih študijskih smeri ljubljanske univerze, delo pa je potekalo na Kemijskem Inštitutu. Med člani ekipe je bil tudi Prlek, bivši dijak Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Rok Krese, ki trenutno študira Molekularno biotehnologijo na Univerzi v Heidelbergu. Motiviranim mladim raziskovalcem je, kljub hudi konkurenci, uspelo osvojiti prvo mesto v kategoriji temeljnega napredka (Foundational advance).

Ekipa, ki jo je kot že vsa leta poprej vodil prof. dr. Roman Jerala, se je letos lotila zelo zahtevnega projekta – povečati hitrost odziva celici iz nekaj dni ali ur na nekaj minut ali celo sekund.

Gre za velik dosežek, kajti hiter odziv celic je v določenih situacijah ključnega pomena za pravilno delovanje organizma. Lep primer je uravnavanje nivoja glukoze v krvi. Druga velika novost, ki jo je uvedla ekipa Sonicell pa je možnost neinvazivne stimulacije celic z ultrazvokom oziroma dotikom. S to tehnologijo bi lahko sprožili hitro izločanje insulina, kar bi v prihodnosti lahko pomagalo sladkornim bolnikom. Druga potencialna uporaba te tehnologije pa je neinvazivna stimulacija celic v možganih, kar bi morda lahko pomagalo bolnikom s parkinsonovo boleznijo.

Več o projektu in dosežkih ekipe, si lahko preberete na njihovi spletni strani.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje