Vodstvo in kraljica DV Radgonsko-Kapelskih goric obiskali svojega Alojza, ki je praznoval 90 let

Alojz Fekonja je bil med ustanovitelji vinogradniškega društva

Prlekija-on.net, sreda, 23. november 2016 ob 09:16
Na obisku pri Alojzu Fekonji

Na obisku pri Alojzu Fekonji

V teh jesenskih dnevih, ko se mošt dokončno spreminja v vino, je lep življenjski jubilej, 90-letnico plodnega in pestrega življenja, obeležil Alojz Fekonja iz Radencev. Vsestranskemu aktivistu so ob tej priložnosti čestitali mnogi svojci in sorodniki, znanci ter stanovski kolegi in prijatelji. In med obiskovalci, ki so Alojzu voščili ter ga priložnostno obdarili, je bila tudi posebna delegacija Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric, na čelu s predsednikom Milanom Kolaričem. Zraven je bil tudi Franc Škrobar, oba sta mimogrede tudi vinska viteza, ter Drago Puklavec. Ob tem je prišla tudi Vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Katja Hamler. S tem so izkazali spoštovanje kot enemu od ustanoviteljev omenjenega društva vinogradnikov in istočasno letošnjemu jubilantu.

Slavljenec Alojz in njegova življenjska sopotnica Slavica, sta bila vesela in ponosna, da so se vinogradniki spomnili tudi na njiju, saj starejšim ljudem to veliko pomeni. Alojz se je sicer rodil leta 1926 v Mariboru, kjer je preživel otroštvo in mladost. Kakor mnogi njegovi letniki, tako je tudi Alojz bil leta 1944 nasilno mobiliziran v nemško vojsko, od koder se je kot vojni ujetnik vrnil v domovino maja 1946. Po vojni se je zaposlil kot knjigovodja v Kmetijski zadrugi Apače, nato v Kmetijskem kombinatu Gornja Radgona, od koder se je odpravil na delo v podjetje Radenska, kjer je opravljal delo vodje interne kontrole vse do upokojitve leta 1981. V času zaposlitve v Radenski je diplomiral na Višji šoli za organizacijo dela v Kranju.

V svojem plodnem življenju je bil aktiven na mnogih področjih in tako je, kot rečeno, bil pred 22 leti med ustanovitelji Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric. Vinogradništvo in vinarstvo ima namreč veliko tradicijo na gričih okrog Radgone in Kapele, saj poleg velikega vinogradnika, podjetja Radgonske gorice, že desetletja negujejo trto tudi manjši vinogradniki, eni ljubiteljsko, drugi podjetniško. Zgodilo se je leta 1994, da je družina Kupljen iz Okoslavcev povabila prijatelje in ljubitelje vinogradov in dobrega vina na trgatev. V prijetni družbi gostiteljev in ob dobri kapljici Francija Kupljena in na pobudo Alojza Fekonje je vzklila ideja, češ da je čas, da tudi vinogradnikom in ljubiteljem vina iz okolice radgonsko kapelskih goric namenijo domicil in to bi naj bilo Društvo vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric.

Rečeno, storjeno, saj Alojz ni dolgo razmišljal kako naprej, pripravil je predlog organizacijskega odbora v katerega je pritegnil Ivana Kovača, takrat še aktivnega direktorja Pomurskega sejma, ki je zamisel in zadolžitev o formalni ustanovitvi društva z veseljem sprejel. Za konstituiranje društva in registracijo pri občini je bilo potrebno zbrati podpisnike uradnih listin in iniciator Fekonja je bil eden od podpisnikov in ustanoviteljev Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric. Vsako društvo potrebuje celostno podobo - znak s katerim je razpoznaven. In tudi tukaj je idejo in oblikovno zasnovo pripravil Alojz in še danes uporablja takrat zasnovani znak na društvenem žigu, na društvenih priznanjih, na dopisnem papirju.

"Da je društvo zaživelo, pa ni bila dovolj registracija in znak, potrebno je bilo pripraviti aktivnosti in letni in večletni program dela, ki je obsegal pripravo in izvedbo številnih predavanj, svetovanj, seminarjev, saj vinogradnik in vinar brez znanja in brez novih spoznanj ne napreduje.
Bili so prvi začetki ocenjevanja kakovosti donegovanih vin, katera so ocenjevali priznani slovenski enologi – strokovnjaki, kar je tudi bila pobuda Alojza Fekonje. Želja po povezovanju in druženju se je nadaljevala na društvenih vinogradniških plesih s podelitvami medalj iz ocenjevanj, na tradicionalnih Martinovanjih, kjer je gospod Fekonja aktivno sodeloval pri krstu mošta po tradicionalnih običajih, bili so začetki novoletnih in drugih društvenih srečanj. Njegova zamisel je bil srečolov na kmetijsko živilskem sejmu v Gornji Radgoni, kjer je poleg zabave bilo nabrano tudi nekaj denarja za društvene aktivnost. Veliko je bilo idej, veliko zamisli, veliko družabnih dogodkov in nenazadnje druženja, prijateljevanja, srečanja s prijatelji in znanci in somišljeniki na vinsko vinogradniškem področju tako doma kot po svetu. Društvo je organiziralo številne izlete po vseh slovenskih vinorodnih deželah, kakor tudi čez meje na Madžarsko, v Porenje, v Avstrijo – Gradiščansko in Spodnje avstrijsko deželo, med hrvaške vinogradnike, izleti v vinograde in kleti na Malto, v Španijo, Tunizijo, na Portugalsko in še kam", smo slišali na obisku vitezov in kraljice pri svojemu slavljencu Alojzu Fekonja, ki je vseskozi bil inovativen, vesel in delaven.

Danes mlajši vinogradniki priznavajo, da je Alojz Fekonja, skupaj z nekaj prijatelji, postavil dobre temelje, kateri še danes družijo vinogradnike in vinarje Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric. Sam pa se danes, pri svojih 90 letih z veseljem odzove povabilu k druženju s prijatelji, vinogradniki in vinarji.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje