Skromnost, zaupanje, zvestoba!

Biserno poroko sta obhajala Ivanka in Franc Križanič

Prlekija-on.net, četrtek, 24. november 2016 ob 08:48
Franc in Ivanka Križanič, foto: Tivadar Ljutomer

Franc in Ivanka Križanič, foto: Tivadar Ljutomer

V družbi najbližjih svojcev, ter prijateljev in sosedov, sta minulo nedeljo visok skupni življenjski jubilej, 60-letnico skupnega zakona, obhajala zakonca Ivanka in Franc Križanič iz Veličan (pošta Ivanjkovci) pri Ormožu. Biserno poroko sta prijazna Prleka obeležila v gostišču "Stari hrast" v Radomerju, ko sta se med drugim z zadovoljstvom, a tudi grenkobo, spominjala preteklih, najprej otroških, nato skupnih let, saj sta se poročila kot 20 in 19 letnika.

Franc se je rodil 9. septembra 1934 v bližnji Plešivici, Ivanka pa 28. januarja 1935 v Ilovcih. Takoj po poroki, sta si kupila lastni dom na Veličanah, kjer živita tudi danes. Tam se jima je rodilo vseh pet otrok, tri hčere (Minka, Ema in Cvetka) in dva sina Slavko in Peter, ki sta žal umrla, pred šestimi oz. osmimi leti. V pomoč so jima hčerke in snaha, katere so jima ob tem visokem jubileju pripravile lepo slavje.

Mož Franc je večji del delovne dobe bil traktorist v Zadrugi Ormož, žena Ivanka pa je vse življenje bila gospodinja in je hkrati vzgajala otroke. Slednji so jima rodili osem vnukov, imata pa tudi sedem pravnukov, ki ju še posebej razveseljujejo in jima lepšajo dneve. Bisernoporočenca sta še vedno polna energije in se veselita vsakega novega dne, pa tudi zdravje jima dobro služi. Največje vrednote Ivanke in Frančka Križaniča so: skromnost, poštenost, razumevanje, zaupanje, odkritost in zvestoba. Danes živita sama v najlepšem predelu Jeruzalemskih goric, še vedno skromno, kot je bilo njuno vse življenje. Sta tudi naročena na Slovenske novice, katere vsak dan komaj čakata in z veseljem prebirata.


Več v Kultura in izobraževanje