V osmih dneh prejel štiri visoka priznanja

Po priznanjih v Mariboru in Beogradu še doma v Radencih

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 28. november 2016 ob 20:18
Štiri visoka priznanja Radetu Bakračeviću, foto: Aleksander Bakračević

Štiri visoka priznanja Radetu Bakračeviću, foto: Aleksander Bakračević

Letos, na prvi pomladni dan, je na zboru članov Zveze kulturnih društev Maribor bil sprejet sklep o podelitvi naziva častnega člana te asociacije občanu Občine Radenci, Radoslavu (Radetu) Bakračeviću, ki s sedežem v Mariboru predseduje Srbskemu kulturnemu društvu »Štajerska skupnost / Štajerska zajednica« in združuje pripadnike srbske narodnosti na Štajerskem v Sloveniji ter na Štajerskem v sosednji Avstriji. To bi naj bila zahvala Radetu Bakračeviću za jubilejno desetletno delovanje na področju medsebojnega razumevanja in sodelovanja med slovenskimi in srbskimi kulturnimi ustvarjalci. O tem smo na spletnih straneh »Prlekije« podrobno poročali, kakor tudi o slovesnosti v četrtek, 17. novembra zvečer, ko se je zgodila izročitev slovesne listine častnemu članu Radetu Bakračeviću v Unionski dvorani v Mariboru. Tedaj je naziv častnega člana prejel tudi slovenski pisatelj Tone Partljič.

Že naslednji dan je Rade Bakračević potoval v Beograd na prejem novega pomembnega priznanja. V prostorih Združenja Kraljevine Srbije v Beogradu je kot zaslužni meščan mesta Kraljevo ter kot predsednik Srbskega kulturnega društva »Štajerska skupnost« v Mariboru in pri tem društvu kot urednik spletnega časopisa »Štajerske novice« prejel naziv Vitez Srbije. Priznanje mu je izročil Djuro Milekić, a glavna urednica časopisa »Kraljevske novine«, ki ga izdaja Združenje Kraljevina Srbija pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra II Karadjordjevića, Maja Kovačević, mu je izročila posebno priznanje za njegov trajni prispevek k širjenju svobodne novinarske misli.

Po vrnitvi domov pa je na 5. jubilejnem turističnem plesu v domačih Radencih, 25. novembra zvečer, ki ga je ob letošnji 60-letnici pripravilo Turistično društvo Radenci v hotelu Radin v Radencih, Rade Bakračević prejel plaketo kot nekdanji predsednik tega društva v letih 1984 - 1991.


Več v Kultura in izobraževanje