Priznanje za Radgonske gorice in Vino Kupljen Jeruzalem

Zaključila sta se 19. Slovenski festival vin in 9. Festival kulinarike

Prlekija-on.net, četrtek, 1. december 2016 ob 11:19
Prejemniki priznanj za najvišje ocenjena vina letošnjega Festivalskega ocenjevanja

Prejemniki priznanj za najvišje ocenjena vina letošnjega Festivalskega ocenjevanja

V soboto, 26. novembra, sta svoja vrata zaprla predjubilejna, 19. Slovenski festival vin in 9. Festival kulinarike, ki sta se v petek in soboto, 25. in 26. novembra, tradicionalna dogajala v Grand hotel Union, v Ljubljani. Letonjšnja festivala sta ponovno potrdila svoj položaj vodilne slovenske prireditve na področju vin. Priljubljenost prireditve med obiskovalci in novinarji vedno znova dokazuje veliko število sodelujočih priznanih vinarjev in vrhunskih vinskih vzorcev.

Na letošnjem Sloveskem festivalu vin se je predstavilo 100 vinarjev oziroma 25 odstotkov (v primerjavi z zadnjimi leti). Med razstavljavci je bilo tudi nekaj večjih organiziranih skupin vinarjev, kot so: Združenje družinskih vinogradnikov in vinarjev, Vinska družba Slovenije, Mabat, Združenje slovenskega reda vitezov vina, Lidlov mladi vinar... Na festivalu je bilo moč poizkusiti preko 400 vinski vzorcev iz: Slovenije, Hrvaške, Makedonije, Črne gore, Francije, Španije, Avstralije, Čila, ... Letošnja festivala sta postregla tudi z rekordnim obiskom: v petek 1.100, v soboto pa 600 obiskovalcev.

»Letošnja festivala sta festivala presežkov, kot se je zapisalo enemu predstavniku sedme sile - ne samo v številkah tudi v vsebini. Veliko število mladih, kar festivalu daje posebno izobraževalno noto. Novi koncept kulinarike, ki je pritegnil pozornost (žal tudi tisto manj prijetno - nov koncept je poleg odličnih Chefov in jedi prinesel tudi večji obseg kuhanja v živo, kar je prineslo neprijetne vonjave). Večje število partnerjev je prinesel pestrejši program in nove prodajne kanale za vinarje. Številna vina, ki so jih vinarji prijavili na Festivalsko ocenjevanje in partnerske izbore pa so potrditev zaupanja vinarjev tudi na tem področju. Večje število obiskovalcev (kljub spremembi termina in sobote) pa je potrditev, da je Slovenski festival vin še vedno najpomembnejša in najprestižnejša vinsko kulinarična prireditev v širši okolici,« je svoje občutke po zaključku festivalov strnil direktor festivalov Rado Stojanovič.

Prejemniki priznanj
Peneča vina
87,933 Radgonske gorice d. d. Zlata radgonska penina Selection Podravje - Štajerska Slovenija 2012 belo Slovenija
85,600 Vina Sanabor Penina Floridia Primorska - Kras 2012 rose Slovenija
85,600 Istenič d.o.o. Prestige extra brut 2011 Posavje - Bizeljsko-Sremiški 2011 belo Slovenija

Bela suha in polsuha vina
87,113 Uroš Rojac Malvazija Maceracija Primorska - Slovenska Istra 2013 belo Slovenija
86,906 Valter Sirk Beli prinot Primorska - Brda 2015 belo Slovenija
86,780 Kmetija Bizjak Tomaž in Radivoj Rebula R Primorska - Vipavska dolina 2011 belo Slovenija

Bela polsladka in sladka vina
90,311 Kmečka zadruga Krško z.o.o. Laški rizling izbor Posavje - Dolenjska 2011 belo Slovenija
88,978 Ptujska klet d.o.o. Pullus 777 Podravje - Štajerska Slovenija 2015 belo Slovenija
88,644 Vino Kupljen Jeruzalem - Svetinje, Samo Kupljen Šipon jagodni izbor Podravje - Štajerska Slovenija 2008 belo Slovenija

Rose in rdeča vina
88,197 Martin Krapež Merlot Primorska - Vipavska dolina 2011 rdeče Slovenija
87,609 Ivan Bric Barbera Primorska - Vipavska dolina 2011 rdeče Slovenija
87,530 Bovin Winery A'Gjupka Tuje vino 2012 rdeče Makedonija

Festival kulinarike
Na letošnjem Festivalu KULinarike so številni obiskovalci oba dneva festivala uživali v slastnih kreacijah naših (in tudi tujih) odličnih Chefov, ki so tudi partnerji letošnjega Slovenskega festivala vin. V Gledališču okusov, kjer Chefi kuhajo jedi v živo, pred obiskovalci, so se letos predstavljali Chefi v parih, in sicer vsak dan festivala po dva para. Vsak od Chefov je pripravljal svojo jed, skupna, rdeča nit vsakega para pa je bilo isto festivalsko vino. Vse štiri predstave v Gledališču okusov so bile zasedene do zadnjega mesta, kar se je zgodilo prvič, od kar Festival kulinarike poteka po tem modelu. V Gledališču okusov so se tako zvrstili naslednji pari: Luka Košir, Gostišče Grič in Tomaž Bevčič, Rizibizi; Naser Gashi, La Ganache in Siniša Borič, Restavracija 1552; Janez Bratovž, Restavracija JB, ter Marko Palfi, Mundoaka Čakovec in Jeffrey Vella, Portrait Dubrovnik; Jorg Zupan, Restavracija Atelier in Marko Pavčnik, Pavus Grad Laško.

V Galeriji okusov pa so se poleg Chefov, ki so nastopali v Gledališču okusov, predstavili še ostali, povabljeni Chefi. Obiskovalci so lahko za bone, ki so jih dobili ob vstopnici ali v primeru dodatne količine kupili, okušali izvrstne kulinarične kreacije. Da so bile res odlične in okusne potrjuje tudi dejstvo, da so vsi razstavljavci v Galeriji okusov svoje jedi razdelili še pred zaključkom festivalov.

Lidlov mladi vinar postal vseslovenski projekt študentov vinogradništva in vinarstva
Lidl Slovenija je letos četrto leto zapored pripravil natečaj, na katerem študentje vinogradništva in vinarstva nadgradijo svoje znanje in pridobijo dragocene izkušnje pri pridelavi ter negi vina »od trte do soda«. Podjetje v sodelovanju s štirimi slovenskimi fakultetami skozi zanimivo in poučno tekmovanje med ekipami študentov prispeva tudi k izboljšanju prepoznavnosti slovenskih vin in vinorodnih okolišev.

Študenti so si na natečaju Lidlov mladi vinar nabirali bogate izkušnje in pod strokovnim mentorstvom razvijali nova znanja o predelavi vina. Tekom projekta je podjetje Lidl Slovenija v sodelovanju s partnerjem P&F Jeruzalem Ormož za študente pripravil tudi delavnice o promociji vin in jim tako omogočil razvoj komunikacijskih veščin, ki so pomemben del uspešne vinarske poti.

Člane strokovne komisije je letos s svojim vinom in vinarsko zgodbo najbolj prepričala ekipa Kaplja do roba, ki prihaja iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Pridelali so vino sorte rebula. Zmagovalna ekipa je od organizatorja projekta, podjetja Lidl Slovenija, prejela tridnevno ekskurzijo v sosednjo vinorodno deželo, partner natečaja, podjetje P&F Jeruzalem, pa je vsakemu članu zmagovalne ekipe podelil še denarno nagrado v višini 50 evrov.

Natečaj Lidlov mladi vinar predstavlja zgleden primer sodelovanja med slovenskimi fakultetami in gospodarstvom. Del aktivnosti projekta, kot so objave avtorskih člankov študentov na blogu in druge promocijske aktivnosti natečaja, je namenjenih tudi večanju prepoznavnosti slovenskih vin in vinorodnih okolišev.

Natečaj Lidlov mladi vinar je del pobude Ustvarimo boljši svet. Lidl Slovenija skozi pobudo združuje aktivnosti, ki jih izvaja kot zdravo, zeleno in odgovorno podjetje.

Foto: Katja Kodba in Anže Furlan


Več v Kultura in izobraževanje