Tožilka zavrgla ovadbo zoper Kampuša

Bivši župan ni storil kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic

Prlekija-on.net, petek, 2. december 2016 ob 16:21
Anton Kampuš, Dom starejših občanov Gornja Radgona in Stanislav Rojko

Anton Kampuš, Dom starejših občanov Gornja Radgona in Stanislav Rojko

Na torkovi, 5. izredni seji občinskega sveta občine Gornja Radgona, kjer so neuspešno skušali potrditi odlok o ustanovitvi javnega podjetja Prlekija d.o.o., s čem so ogrozili Pomurski vodovod – krak C in s tem 50 milijonov evrov, smo slišali tudi eno spodbudno informacijo za radgonsko občino. Po prekinitvi seje, katero bodo nadaljevali, ko se bodo bolj pripravili v zvezi z vodovodom, je namreč župan Stanislav Rojko člane in članice občinskega sveta seznanil z informacijo, da je drugostopenjsko sodišče, Višje sodišče v Kopru, ugodilo pritožbi Občine Gornja Radgona, ki trdi, da Občina Gornja Radgona v okviru postopka ob stečaju gradbenega podjetja Stavbar, zaradi nepravilnih potez stečajne upraviteljice ni mogla uveljaviti predkupne pravice pri nakupu 49-odstotnega deleža v Domu starejših občanov Gornja Radgona.

Zato je tožba zoper stečajno upraviteljico vrnjena na prvostopenjsko sodišče, ki bo znova odločalo 19. januarja. Če bo posel prodaje razveljavljen in bo občina uspela podati vse potrebne dokaze ter dokumente, se gornjeradgonski občini vendarle obeta ugoden razplet lastništva doma starejših. Stečajna upraviteljica je namreč pred dobrima dvema letoma prodala 49 odstotni delež radgonskega doma starejših, ki je bil v lasti podjetja Stavbar v stečaju, zasebnemu podjetju iz okolice Ptuja. Vse skupaj je povzročilo veliko zmedo in zaplet pred prejšnjimi lokalnimi volitvami, leta 2014. "Letele so tudi glave", saj je prišlo do zamenjave na županskem položaju, sledile pa so številne takšne in drugačne ovadbe in tožbe, največji politični poraz pa je utrpel bivši radgonski župan in poslanec DZ Anton Kampuš, ki je poleg izgube županske pozicije, pravnomočno zgubil že tudi sodni spor z radgonskim graščakom Milanom Herzogom, kjer bo med drugim plačal tudi vse stroške.

Sedaj pa, ko se odpira ureditev stanja povezanega z domom starejših, zaradi katerega je Kampuš izgubil največ zaupanja volivcev, se tudi bivšemu županu obeta vsaj moralno in osebno zadovoljstvo. Sam Kampuš nam je namreč sporočil, da je vseskozi trdil, da "nismo naredili ničesar kar ne bi bilo dobro za občino in občane, a kaj ko nam niso verjeli. Šele sedaj je višje sodišče ugotovilo, da je z naše strani vse potekalo zakonito in transparentno", nam je povedal bivši župan Gornje Radgona Anton Kampuš, ki dodaja, da bo razmislil, ali bo še vlagal kakšne ovadbe, od nekaterih pa pričakuje vsaj javno opravičilo za vse izrečeno zlasti konec leta 2013 in v letu 2014. Ob tem nam je Kampuš posredoval dopis Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, kjer je zavržena ovadba zoper njega v povezavi prav z omenjenim domom starejših. "V zvezi s kazensko ovadbo, ki so jo zoper vas kot župana Občine Gornja Radgona vložili: Stanislav Rojko, Branko Klun in Robert Žinkovič, zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, ter v zvezi s tem poročilo PZ SKP Murska Sobota z dne 21.7.2016, vas obveščam, da sem kazensko ovadbo dne 27.9.2016, zavrgla", je zapisala okrožna državna tožilka Desanka Novak.


Več v Gospodarstvo