Projekt Božična Prlekija letos že sedmič

Božična Prlekija uspešno povezuje Razstavo jaslic v Veržeju, Božično vas Banovci ter Božično noč na Razkrižju

Prlekija-on.net, sobota, 3. december 2016 ob 09:04
Predstavitev projekta Božična Prlekija

Predstavitev projekta Božična Prlekija

Letos se bo sedmič izvedel projekt Božična Prlekija, ki je prvič bil izveden s podporo razpisa LAS LEADER Prlekija in uspešno povezuje Razstavo jaslic v Veržeju, pod okriljem Zavoda Marianum Veržej, Božično vas Banovci, ki jo skupaj pripravljajo Gasilsko društvo Banovci, Terme Banovci in Občina Veržej ter Božično noč na Razkrižju Turistično narodopisnega društva Razkrižje. Tudi letos nas bo dogajanje Božične Prlekije zazibalo v skrivnost Svete noči.

Projekt so partnerji predstavili v petek, 2. decembra, v prostorih v prostorih Rokodelskega centra DUO Veržej. Predstavili so ga župan Občine Veržej Slavko Petovar, direktor Zavoda Marianum Veržej Peter Pučnik ter vodja centra DUO Ivan Kuhar. Prisotna je bila tudi osrednja razstavljavka letošnje 9. razstave jaslic Marija Bizjak.

9. razstava slovenskih jaslic, otroških jaslic in jaslic Marije Bizjak
Z 9. razstavo slovenskih jaslic Zavod Marianum Veržej sledi uspešnim predhodnim razstavam. Posebnost razstave je, da združuje številne slovenske jasličarje in vsako leto postavlja na ogled jaslice, ki jih še v Veržeju nismo videli. Z organizacijo razstave so osrednje gibalo na tem področju, ki vsako leto znova vzpodbudi ustvarjalce, predvsem pa preko natečaja pomurske osnovne šole in vrtce, da so ustvarjalni. Letos je bil osrednji material ustvarjanja glina. Material, ki je zagotovo zaznamoval prleškega človeka in ga zaznamuje še danes. Naravni materiali dobivajo v sodobnem času spet vedno pomembnejšo vlogo, zavest podpirati lokalno, se vedno bolj odraža tudi v uporabil lokalno izdelanih izdelkov. Za to pa sta pomembna ustvarjalnost in znanje rokodelcev, ki ju v Prlekiji in celotnem Pomurju še imamo. V otrocih pa se budi ravno v sodelovanju preko takšnih natečajev, ko otroci pridejo v stik z naravnimi materiali, ki jih kreativno oblikujejo.

V Mariji Bizjak se je po upokojitvi leta 1999, prebudila neuresničena mladostna želja - po risanju. Začela je obiskovati tečaj risanja na steklo in oblikovanja gline. Tako je šele takrat prvič prišla v stik z glino, ki jo je zasvojila. Njena želja je bila, da izdela jaslice, a se tega na tečaju niso učili. Zato je poizkusila sama. Ob božiču je že postavila svoje jaslice. Želja po ustvarjanju jo je zasvojila. Izdelki so bili vse bolj dovršeni. Nastali so razni liki; od kipov svetnikov, celotni križev pot, zadnja večerja, korpus križanega oblikovan iz gline in pritrjen na les vinske trte ter gorenjske narodne noše, pa še kaj bi se našlo. In seveda jaslice. Za vse, kar je doživela v tem času, videla in spoznala, gre zahvala Bogu, ki vodi njene roke, za kar ga nikoli ne pozabi prositi. Seveda pa brez razumevanja in pomoči družine, posebno moža Jožeta, vsega tega ne bi bilo.

Božična noč 2016 na Razkrižju
Je kvaliteten kulturno-verski dogodek po svetopisemskem izročilu Kristusovega rojstva, kateremu ustvarjalci sledijo z veliko natančnostjo in se odvija v čudovitem naravnem okolju ob Ivanovem izviru. Poleg igralsko-govornega dela je vključeno veliko odličnega petja, tako celotnega cerkvenega pevskega zbora razkriške župnije kot tudi vseh glavnih igralcev: Jožefa, Marije in drugih, ki del svojih vlog odpojejo. V šestih slikah se predstavijo prizori: Angel Gabriel obišče Marijo, Marija obišče sorodnico Elizabeto, Potovanje Jožefa in Marije v Betlehem, Iskanje prenočišča, Namestitev v štalici ter Rojstvo in prihod Svetih treh kraljev. 60-minutna predstava poteka zelo dinamično. V organizaciji Turistično narodopisnega društva Razkrižje jo uprizarjajo že 19 let. Predstava je nekaj posebnega in izvirnega, ki bo vsakemu obiskovalcu polepšala praznične dni.

Božična vas v Banovcih
Na obronkih Prlekije, v majhni vasici Banovci, bo letos že 17. leto zapored moč občudovati božično vas, ki bo po izvirnih idejah njenih prebivalcev, očarala vsakega obiskovalca od blizu in od daleč. Obisk Božične vasi bodo popestrili z božičnimi tržnicami v Termah Banovci, kjer se bodo obiskovalci lahko na stojnicah z domačimi izdelki, ogreli tudi s toplim napitkom, posedli ob prasketajočem se kaminu, se posladkali s hišno sladico, naužili božičnih melodij ob božičnih koncertih, se ogreli v prijetni termalni vodi in razvajali v prleškem svetu savn. Pustite božični svetlobi, da zaobjame Vaše srce. Naj Vam misli uidejo med iskrene ljudi in naj bo božič za Vas ena sama neminljiva božična pravljica.

Letos v sklopu Božične vasi Banovci sodeluje 47 hiš.

9. razstava slovenskih jaslic, otroških jaslic in jaslic Marije Bizjak obsega: 12 jaslic Marije Bizjak. 26 slovenskih rokodelcev/jasličarjev ter 15 jaslic šolskih skupin in jaslic nastalih na natečaju.

Razstava jaslic bo odprta od 2. 12. 2016 do 6. 1. 2017 vsak dan (tudi ob nedeljah in praznikih) od 9.00 do 17.00 ure. Od 7. 1. do 3. 2. 2017 pa ob delavnikih od 9.00 do 15.00 ure, ob sobotah od 9.00 do 12.00 ure (oz. po dogovoru).


Več v Kultura in izobraževanje