V Veržeju deveta razstava slovenskih jaslic, otroških jaslic in jaslic Marije Bizjak

Osrednja razstavljalka letos je Marija Bizjak iz Kranja, skupno pa je na ogled 53 različnih jaslic

Prlekija-on.net, sobota, 3. december 2016 ob 10:16
9. razstava slovenskih jaslic

9. razstava slovenskih jaslic

Letos se sedmič izvaja projekt Božična Prlekija, ki uspešno povezuje Razstavo jaslic v Veržeju, pod okriljem Zavoda Marianum Veržej, Božično vas Banovci, ki jo skupaj pripravljajo Gasilsko društvo Banovci, Terme Banovci in Občina Veržej ter Božična noč na Razkrižju Turistično narodopisnega društva Razkrižje.

Tako so v Puščenjakovi dvorani Centra domače in umetnostne obrti v Veržeju, pod okriljem Zavoda Marianum Veržej in občine Veržej v petek, 2. decembra, z blagoslovom odprli deveto razstavo slovenskih jaslic, otroških jaslic in jaslic Marije Bizjak iz Kranja.

Na 9. razstavi jaslic se predstavlja 12 jaslic Marije Bizjak, 26 jaslic slovenskih rokodelcev in jasličarjev ter 15 jaslic šolskih skupin in jaslic, nastalih na tečaju Marije Bizjak. Vse so izdelane iz naravnega materiala in veliko ljubezni do božičnih praznikov. Z 9. razstavo slovenskih jaslic Zavod Marianum Veržej sledi uspešnim predhodnim razstavam. Posebnost razstave je, da združuje številne slovenske jasličarje in vsako leto postavlja na ogled jaslice, ki jih še v Veržeju nismo videli. Letos je bil osrednji material ustvarjanja glina. Material, ki je zagotovo zaznamoval prleškega človeka in ga zaznamuje še danes. Naravni materiali dobivajo v sodobnem času spet vedno pomembnejšo vlogo, zavest podpirati lokalno, se vedno bolj odraža tudi v uporabil lokalno izdelanih izdelkov. Za to pa sta pomembna ustvarjalnost in znanje rokodelcev, ki ju v Prlekiji in celotnem Pomurju še imamo. V otrocih pa se budi ravno v sodelovanju preko takšnih natečajev, ko otroci pridejo v stik z naravnimi materiali, ki jih kreativno oblikujejo.

Na odprtju razstave so zbranim obiskovalcem nekaj besed o pomenu in namenu razstave jaslic v Veržeju namenili župan občine Veržej Slavko Petovar in direktor Zavoda Marianum Peter Pučnik. Blagoslov jaslic je opravil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, ki se je organizatorjem in razstavljalcem zahvalil, da že devet let vztrajajo in pripravljajo razstavo jaslic vedno z novim pridihom in navdihom. Kot je dejal škof bo geslo škofije ob letošnjih božičnih praznikih Božič čakalnih vrst, v prvi vrsti pa duhovna vrsta, ki jo vsak vernik v svojem življenju še kako potrebuje. Dogodek so popestrili učenci Glasbene šole Beltinci, ki so zaigrali nekaj skladb. Ob koncu odprtja in blagoslovitve jaslic so si obiskovalci razstavo jaslic z velikim veseljem ogledali in se ustavili pri vsakih, ki so jih popeljali v bližnje božične praznike.

Osrednja razstavljaka razstave v Veržeju je Marija Bizjak iz Kranja, ki se ji je po upokojitvi leta 1999, prebudila neuresničena mladostna želja po risanju. Začela je obiskovati tečaj risanja na steklo in oblikovanja gline. Tako je šele takrat prvič prišla v stik z glino, ki jo je zasvojila. Njena želja je bila, da izdela jaslice, a se tega na tečaju niso učili. Zato je poizkusila sama. Ob božiču je že postavila svoje jaslice. Želja po ustvarjanju jo je zasvojila. Izdelki so bili vse bolj dovršeni. Nastali so razni liki; od kipov svetnikov, celotni križev pot, zadnja večerja, korpus križanega oblikovan iz gline in pritrjen na les vinske trte ter gorenjske narodne noše, pa še kaj bi se našlo. In seveda jaslice. Za vse, kar je doživela v tem času, videla in spoznala, gre zahvala Bogu, ki vodi njene roke, za kar ga nikoli ne pozabi prositi. Seveda pa brez razumevanja in pomoči družine, posebno moža Jožeta, vsega tega ne bi bilo.

Razstava bo odprta od 2. 12. 2016 do 6. 1. 2017 vsak dan (tudi ob nedeljah in praznikih) od 9.00 do 17.00 ure, od 7. 1. do 3. 2. 2017 pa ob delavnikih od 9.00 do 15.00 ure, ob sobotah od 9.00 do 12.00 ure (oz. po dogovoru).

Foto in video: Sara Vinkovič


Več v Kultura in izobraževanje