Nepozaben teden učencev iz Cezanjevcev na Poljskem

Izmenjava je potekala v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ »Internationale Essenentdecker auf Spurensuche«

Prlekija-on.net, sobota, 3. december 2016 ob 11:08
Učenci iz Cezanjevcev na Poljskem

Učenci iz Cezanjevcev na Poljskem

Učenci OŠ Janka Ribiča Cezanjevci Sara Šalamun, Klementina Novak, Sandra Kuster in Aljaž Marinič so se skupaj z učiteljicama Katjo Nemec in Katjo Vunderl podali na nepozabno izkušnjo v poljski Wroclaw. Izmenjava je potekala v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ »Internationale Essenentdecker auf Spurensuche«.

Prvi dan je bil namenjen spoznavanju med učenci in seveda tudi učitelji vseh partnerskih šol iz Poljske, Nemčije, Madžarske, Italije, Litve ter seveda Slovenije. Učenci so že vnaprej pripravili kratko predstavitev svoje šole in ostalim državam prikazali tradicionalne slovenske jedi. Ker je tema našega projekta hrana, so naši učenci predstavili tipične prleške jedi in tako vsem partnerjem ponudili utrinek tega, kar jih čaka ob obisku v Sloveniji. Popoldne je bilo namenjeno sprostitvi, saj so nas poljski prijatelji peljali v dvorano za »squash« in badminton. Drugi dan smo se vsi skupaj podali na izlet v Milicz, kjer smo si ogledali ribogojnico, učenci pa so po skupinah svoje spomine lovili s pomočjo kamer. Pozneje so posnetek učenci oblikovali in ga lahko vzeli za spomin. Tretji in četrti dan smo se odpravili na potep po samem mestu Wroclaw in si peš ogledali veliko znamenitosti, med drugim osrednji trg z božično tržnico, filharmonijo, opero, mestno hišo, sprehodili pa smo se tudi ob reki Odri, preko mostu, polnim simbolnih ključavnic, do cerkve na otoku sredi mesta. Naš potep so popestrili številni palčki, ki so posebna znamenitost mesta. V popoldanskem času smo občutili božični čar med nešteto lučkami, ki krasijo osrednji trg, ter se sprehodili med božičnimi stojnicami.

Zadnji dan v Wroclawu je bil namenjen kuhanju tipične tradicionalne jedi »pierogi« v srednji kuharski šoli, kamor smo se vsi skupaj podali s tramvajem. Vsi smo se potrudili in polnjeni žepki oz. po poljsko »pierogi« so res bili okusni. Dan smo zaključili s skupno večerjo v šolski jedilnici in poslovilno prireditvijo v šolski avli. Polni navdušenja in pridobljenih novih izkušenj smo se podali na pot domov, kjer so nas v Mariboru na železniški postaji nestrpno pričakovali starši ter brati in sestre. Vsi smo mnenja, da smo na Poljskem preživeli res nepozaben in čudovit teden, o katerem bomo še nekaj časa navdušeno poročali vsem, ki nas bodo pripravljeni poslušati.

Katja Nemec
OŠ Janka Ribiča Cezanjevci


Več v Kultura in izobraževanje