Slovenski vitezi vina so se srečali na 13. Viteški svečanosti

V Sloveniji je 127 članic in članov, med njimi pa vsi, od vinogradnikov, do gospodarstvenikov, politikov, pevcev, igralcev, vinskih kraljic, akademikov, politikov…

Prlekija-on.net, sreda, 7. december 2016 ob 10:53
13. Viteški zbor vitezov vina

13. Viteški zbor vitezov vina

Nadvse slovesno in svečano je konec minulega tedna, prav na dan kulture oz. rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, bilo v prostorih Term Vivat v Moravskih Toplicah, kjer je Združenje slovenskega reda vitezov vina, ki deluje v osmih omizjih po vsej državi, in ki je leta 2004 nastalo iz nekdanjega konzulata Evropskega (Gradiščansko – Panonski) reda vitezov vina, imelo tradicionalni, 13. »Viteški zbor«. Trenutno je v Združenju slovenskega reda vitezov vina  skoraj 127 članic in članov, od vinogradnikov, do gospodarstvenikov, politikov, pevcev, igralcev, vinskih kraljic, akademikov, politikov, kmetov, podjetnikov..., devet pa so jih sprejeli tudi na tokratni slovesnosti. Vsi oni (Darja Bovha iz Slovenske Bistrice, Marjan Klobasa iz Sv. Trojice v Slovenskih Goricah, Alojz Kumar iz Goriških Brd, Franc Polovič ml. Iz Dobove, Simona Potočnik iz Murske Sobote, Jože Primc iz Novega mesta, Katarina Simončič iz Boštanja, Janja Klanjčar Žajdela iz Ormoža, Anja Žorž iz Vipave) so izrekli zaobljubo pred častnim ambasadorjem reda Milanom Kneževićem.

Na 13. zasedanju omenjenega združenja, gre sicer za največje letno srečanje vitezov omenjenega reda "v čast vinu in domovini", ki ga je organiziralo viteško omizje Pomurje, in katerega so popestrili s posebnim kulturnim programom, kjer je v ospredju bil Duo Andi-Samo, so prisotne viteze in vitezinje pozdravili konzul Omizja Pomurje, Štefan Pavlinjek, ki je mimogrede pred dnevi bil razglašen za Naj obrtnika Slovenije, Slovenska vinska kraljica Sara Stadler, ki je med drugim ocenila, da Slovenci še vedno premalo poznamo kulturo pridelave in ptija vina, nato pa je recitirala pesem Karela Destovnika-Kajuha, samo milijon nas je, župan občine Moravske Toplice, Alojz Glavač, ambasador Reda vitezov, Franc Jankovič, ki je med drugim dejal, da jim niti pesnik Prešeren, ki je ljubil kapljico ne bo zameril, če tisti dan "zvrnejo kakšen kelih", in predstavnik madžarskega viteškega reda, Joszef Bržilo. Tokratne, 13. viteške slovesnosti se je sicer udeležilo kakšnih 100 udov združenja, kjer so pred obilnim viteškim obedom, v restavraciji hotela Vivat, malo spregovorili tudi o delu v iztekajočem se letu. Seveda na zboru pod geslom "V čast vinu in domovini", ni izostala niti himna "Hvalnica slovenskemu vinu".

Pred zaključkom uradne slovesnosti so, poleg sprejetja omenjenih devetih novih kandidatov za članice in člane, številnim dosedanjim udom podelili statusno-rodovne listine, in sicer so nekateri vitezi napredovali, iz kandidatov za viteze v viteze 2. reda, iz vitezov drugega reda v viteze 1. reda, nekateri pa tudi v najvišji redovni razred – vitez vina. Na tokratni viteški slovensosti v Moravskih Toplicah, ki se je je kot vitezinja udeležila tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, so kar nekaj pozornosti namenili kulturi pridelave in predvsem pitju vina, ob tem je vinski vitez in vitez šampanjca Alojz Filipič pripravil krajše, poučno in tudi duhovito predavanje o skrivnostih penin.


Več v Družabno