V kmečki kuhinji je dišalo po prleških kulinaričnih dobrotah

Gospodinje so pekle prleške jedi, kot so kvasenice, ajdove krapce, gibanice, orehovo potico in domači kruh

Jože Žerdin, petek, 9. december 2016 ob 21:101
Pečenje prleških jedi

Pečenje prleških jedi

Da spomini na pretekle kulinarične jedi ne bi povsem šli v pozabo, ki jih v Banovcih na Murskem polju v Prlekiji za različne prireditve, ki se dogajajo v vasi, domače gospodinje še vedno pripravljajo po receptih starih babic, se gospodinje večkrat zberejo v topli kuhinji ob krušni peči pri kmetu Daniju Slaviču, ki jim za peko ponudi prostor. Danijel živi sam na dokaj veliki kmetiji in mu gospodinje iz Banovcev ob večjih opravilih tudi priskočijo na pomoč.

Tudi tokrat je bilo tako, ko so gospodinje pekle prleške jedi, kot so kvasenice, ajdove krapce, gibanice, orehovo potico in domači kruh. Najbolj je dišalo ko so zmesili in iz krušne peči vzeli dišeči rženi domači kruh. Tudi Daniel je tokrat imel čast, da je ob druščini banovskih gospodinj sam pekel domači rženi kruh iz domače ržene moke. Sicer pa kot so dejale banovske gospodinje je pot dokler kruh in ostale jedi pridejo na mizo dolga, saj od setve do žetve, do moke in nato do pečenja v krušni peči, velikokrat preteče veliko znoja.

Delo, ki ga naredi kmet je velikokrat podcenjeno in slabo plačano, a pridne banovske gospodinje se zavedajo reka, da brez dela ni jela. Danijel Slavič je dejal, da pri peki kruha moraš biti zelo pazljiv, saj mora biti peč dokler se ne da testo v peč okoli 180 stopinj Celzija, kruh pa se peče dobro uro. Za peko in kurjenje se uporablja suho jelševo šibje in bukova drva. Vse jedi, ki so jih tisti dan spekli so še tople poskusili. Takih kmečkih običajev je na vaseh vse manj in manj, a kljub temu so banovske gospodinje sklenile, da se bodo pri kmetu Danielu Slaviču še večkrat zbrale, tudi ob drugih priložnosti.


Več v Kultura in izobraževanje