Jubilejni 10. Večer folklore FS Leščeček še v Ljutomeru

Folklorna skupina Leščeček iz Veržeja je letošnji letni koncert poimenovala preprosto, a zgovorno »Naših prvih deset ...«

Prlekija-on.net, torek, 13. december 2016 ob 09:23
10. Večer folklore v Ljutomeru

10. Večer folklore v Ljutomeru

V soboto, 10. decembra, se je v Domu kulture v Ljutomeru odvijal jubilejni 10. Večer folklore, ki so ga pripravili člani Folklorne skupine Leščeček v sodelovanju z OI JSKD Ljutomer. Po šestih letih, odkar gostujejo v Ljutomeru, so letos prvič napolnili še zadnji kotiček dvorane, ki je bila razprodana že pred koncertom.

Folklorniki, ki delujejo znotraj KD Slavko Osterc Veržej, so letošnji letni koncert poimenovali preprosto, a zgovorno »Naših prih deset ...«. Tako je bil letošnji koncert malce drugačen, saj so v središče zgodbe večera postavili ogledalo sebi in svojemu delu. Plesalci in pevci, znotraj društva namreč deluje tudi sekcija Vokalna skupina Leščeček, so se tako predstavili s kar šestimi postavitvami, ki so vse po vrsti bile predstavljene tudi na državnih srečanjih odraslih folklornih skupin, ki jih organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti.

Na začetku večera so se poklonili prvi umetniški vodji, Alenki Belec, ki je skupino vodila prvih pet let. S postavitvijo »Bika na türen«, katere avtorica je, so Leščečki začeli pohod na državna srečanja. Umetniško vodenje skupine je nato prevzel član Marko Rus, ki začeto delo uspešno nadaljuje. Tako so nastale postavitve »Sem hodil k dekleti«, »Kak je hlopec deklo süka«, »Smo trlje bile«, »Mladga fanta pod odejo« in »Prleško gostüvaje«. Tem postavitvam so dodali še kratko in zanimivo predstavitev malce bolj sodobnejšega časa, saj so v jubilejnem letu bogatejši tudi za nove obleke, ki predstavljajo oblačilno dediščino Prlekije takoj po drugi svetovni vojni.

V Ljutomeru so se jim na odru pridružili člani Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora, ki so se predstavili z dvema postavitvama staroste slovenske folklore Mirka Ramovša, in sicer so zaplesali »Plese Mežiške doline Cvrča« in »Plesi Zgornjega Posočja«.

Spodaj si lahko ogledate še video, ki je nastal ob 10-letnici delovanja FS Leščeček.

Foto: Sara Vinkovič


Več v Kultura in izobraževanje