Presenečenje: Hrastničan je tudi gujdeka kla

Radenci: Nastop Moškega pevskega zbora Svoboda

Filip Matko Ficko, sobota, 17. december 2016 ob 17:03
Moški pevski zbor Svoboda v DOSOR-ju

Moški pevski zbor Svoboda v DOSOR-ju

V času pred božično novoletnimi prazniki se nastopi različnih kulturnih in glasbenih skupin v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, kar vrstijo ter pričarajo nasmeh na lica stanovalk in stanovalcev, ki običajno skupaj z njimi tudi zapojo. Nič drugače ni bilo v soboto, 17. decembra dopoldne, ko je v predprostoru domske knjižnice nastopil Moški pevski zbor Svoboda iz Hrastnika.

Na spletnih straneh »Prlekije« smo že poročali o nastopu teh pevcev, ki so DOSOR-jevo gospodinjo Mojco Kumlanc 23. septembra letos presenetili s svojim obiskom ter zapeli tudi stanovalkam in stanovalcem na DOSOR-jevem poletnem odru. Tedaj je bilo dogovorjeno, da se oglasijo v prihodnje kar s samostojnim koncertom. In to se je zgodilo !

17 pevcev MPZ Svoboda Hrastnik je 17. decembra po 10. uri izvedlo koncert v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice v 4. nadstropju doma, ki še dolgo ne bo šel v pozabo. Namenjen je bil tudi zunanjim obiskovalcem, ne samo stanovalkam in stanovalcem tega doma, kajti DOSOR je v Radencih postal že nekakšno pravo kulturno središče. In ob tem se je še posebej izkazala »domska poetinja«, stanovalka Brigita Živec, ki je prebrala pevcem v pozdrav pesem, napisano prav njim.

Pevce zbora, ki šteje že 92 let obstoja, vodi kot zborovodkinja Anja Zalokar iz Laškega, ki pa je tokrat manjkala in je njeno vlogo prevzel kar predsednik zbora Aleš Laznik. S harmoniko je pevce spremljal Žiga Draksler, a pevec Štefan Kajič ob nekaterih pesmi zaigra tudi na kitaro. Imajo povsem svojstven odnos do ohranjanja pevske kulture in zato se precej razlikujejo od nastopov ostalih pevskih zborov. Pred pozabo ohranjajo ponarodele hrastniške pesmi, nekaterim ponarodelim delavskim in umetnim pesmim pridružujejo tudi pesmi iz zakladnice slovenske narodno zabavne glasbe (Slavko Avsenik, Lojze Slak), svoje nastope pa prilagodijo občinstvu. Zatorej so izredni aplavz občinstva v DOSOR-ju poželi za odpeto pesem »Matjašek je gujdeka kla«, ki so jo posebej ponovili za tokratni nastop, kajti pred leti so jo naštudirali za svojo domačo kulturno prireditev »Koline«.

Ob opravičeni odsotnosti direktorice DOSOR-ja, Mateje Hauser, sta se pevcem iz Hrastnika za odličen nastop ter bogat pevski dopoldan zahvalili gospodinja Mojca Kumlanc ter diplomirana medicinska sestra Suzana Divjak, ki v DOSOR-ju vodi mešani pevski zbor stanovalk in stanovalcev Večerna zarja. Ob tem je Mojca bila posebej vesela tega, da so iz sobotne jutranje megle pevci iz Hrastnika »prinesli« še sonce.


Več v Kultura in izobraževanje