Umetnik, ki ustvarja unikatne 3D odlitke in spominke človeškega telesa

Bojan Sobočan je za svojo umetnost izbral človeško telo

Prlekija-on.net, sreda, 21. december 2016 ob 08:19
miniARTS odlitek

miniARTS odlitek

Tokrat vam predstavljamo prekmurskega umetnika Bojana Sobočana, ki je za svojo umetnost izbral človeško telo. Umetnika je k ustvarjanju pritegnila ideja, da bi »zamrznil« človeško telo v času in ga ohranil v njegovi unikatni obliki in izvirni velikosti za vedno. Podobno, kakor fotograf na fotografiji ujame trenutke življenja, Sobočan s svojimi odlitki in skulpturami ohranja človeško telo oziroma dele telesa v njegovi izvirni velikosti, unikatni in 3D podobi. Umetnik prihaja iz Gomilice v Prekmurju, kjer tudi ustvarja v svojem mini umetniškem ateljeju.

Kako poteka izdelava odlitka telesa?
Izdelava odlitka je sestavljena iz dveh faz. V prvi fazi potrebujemo osebo, ki si želi izdelati odlitek določenega dela telesa. Pred samo izdelavo odlitka pripravimo vse potrebne materiale in pripomočke, ki jih potrebujemo za izdelavo. Osebo seznanimo s potekom dela in ji damo ustrezne napotke v zvezi z izdelavo odlitka.

Nato pripravimo posebno maso, ki se nanese na predel telesa za katerega želimo izdelati odlitek. Masa, ki se uporablja za izdelavo odlitka je testirana in varna za uporabo na človeški koži, kakor tudi na koži dojenčkov. Nanesena masa se strdi v nekaj minutah in tako dobimo kalup s pomočjo katerega nastane odlitek. V drugi fazi uporabimo kalup za izdelavo končnega izdelka in tako nastane odlitek ali skulptura telesa. Sicer pa so postopki izdelave odlitkov različni glede na to kakšno vrsto odlitka želimo ustvariti in glede na to, kakšne materiale in tehnike pri tem uporabljamo.

Za katere dele telesa je največ zanimanja?
Veliko je zanimanja za izdelavo odlitkov rokic in nogic dojenčkov. Le s pomočjo odlitka lahko za večno ohranimo tiste majhne nogice in rokice v izvirni »mickeni« velikosti in 3D obliki. To je zagotovo eden izmed najlepših spominkov, ki ga lahko ohranimo iz prvih dni življenja otroka, saj dojenček hitro raste s tem pa tudi njegove rokice in nogice. Odlitke dojenčkov izdelujemo že od tretjega tedna starosti. Spomini s časoma zbledijo, odlitki pa nam za vedno ostanejo in jih lahko vedno znova pogledamo ali vzamemo v roke.

Vedno več nosečnic pa se odloča tudi za izdelavo odlitka nosečniškega trebuščka. Nosečnost je nepozaben in prav poseben del življenja ženske. Po porodu nosečniški trebušček hitro »izgine« in ga ni več, njegov odlitek pa nam ostane za vedno in nas bo spominjal na čas nosečnosti. Zagotovo pa bo zanimivo otroku, ko zraste, nekoč pogledati njegovo prvo »posteljico«, v kateri je spal in »domek«, v katerem je prebival.

Pri nosečnicah je potrebno odlitek izdelati nekaj časa pred porodom, saj v kolikor pride do predčasnega rojstva bomo ostali brez njega. Nosečniški trebuh, ki ga lahko vidite na fotografiji je bil izdelan en dan pred rokom. Tako da teoretično ga lahko izdelamo zadnje dneve pred rokom. Vsekakor pa je priporočljivo in boljše, da ga naredimo nekaj časa prej, za vsak slučaj, da potem ne ostanemo brez njega.

Nosečniški trebuh se lahko izdela tudi v kombinaciji z roko nosečnice, ki se drži za trebuh ali z obema rokama nosečnice. Lahko pa tudi z eno roko nosečnice in eno roko partnerja, ki držita trebuh.

Veliko zanimanja je tudi za družinske ali prijateljske odlitke, pri katerem sodeluje več oseb ali cela družina. Pri tovrstnih odlitkih gre po navadi za izdelavo odlitkov rok, ki se držijo ena druge in s tem simbolizirajo povezanost družine ali prijateljev.

Seveda je možno izdelati tudi druge odlitke telesa ene ali več oseb, odlitke živalskih stopal, predmetov in še marsikaj drugega. Vse je odvisno le od naše kreativnosti in idej.

Kje te lahko najdejo tisti, ki bi želeli ohraniti spomine v obliki unikatnih 3D odlitkov?
V veselje mi je ustvarjati in vedno sem vesel, ko lahko ustvarim nekaj novega, lepega, zanimivega in ob tem razveselim še nekoga drugega. Lepo je ustvarjati nekaj, kar nam ohrani spomine na naše otroke, prijatelje, družino ali znance. Veselimo se vašega obiska v našem mini ustvarjalnem ateljeju in ustvarjanja skupaj z vami.

Vsi, ki bi si želeli spominek v obliki unikatnega 3D odlitka, lahko pišejo na miniarts.si@gmail.com ali pokličejo na 051 654 788. Lahko pa obiščejo tudi Facebook stran in nam tam sledijo.


Več v Kultura in izobraževanje