Novoletno dimnikarsko voščilo

Še vedno velja pregovor, da dimnikarji prinašajo k hiši srečo

Prlekija-on.net, petek, 30. december 2016 ob 09:01
Dimnikar je prinesel koledar

Dimnikar je prinesel koledar

Leto 2016 se približuje h koncu in dimnikarji opravljajo še zadnja dimnikarska opravila, kajti do novega leta morajo biti očiščeni vsi dimniki in druge dimne naprave. Ob koncu meseca decembra, ko dimnikarji obiščejo domačije, najprej opravijo svoje dimnikarsko delo, kot je čiščenje dimnikov, centralnih kurjav na drva, štedilnikov in drugih ogrevalnih naprav. Njihovo delo je zahtevno in natančno, saj mora biti delo opravljeno kvalitetno in strokovno, da sedaj v zimskem času, ko si stanovanja največ kurijo in grejejo z drvmi, da ne bi prišlo do sežiga saj ali drugih napak v dimnikih.

Gospodinje dimnikarja zelo težko pričakujejo, saj po novem dimnikar obišče vsako gospodinjstvo vsak drugi mesec. Vsaka gospodinja ga lepo in prijazno sprejme v topli kuhinji, kjer ga postreže z dišečo kavo, nato pa ji dimnikar vošči Srečno Novo leto in podari dimnikarski novoletni koledar. Dimnikarji se ob koncu svojega dela radi še nekaj časa zadržijo na pogovoru, ko beseda steče o tem in onem, saj so dimnikarji zelo dobro obveščeni o vseh dogodkih v kraju in v bližnji okolici, kjer opravljajo svoje delo.

Sicer pa dimnikarji pri svojem vsakdanjem delu uporabljajo najrazličnejše pripomočke, kot so metlice, omela, grebljice, v zadnjem času pa tudi sesalnike. Tako smo te dni pred novim letom srečali dimnikarja Andreja Pozderca iz dimnikarskega podjetja ABD – dimnikarstvo Murska Sobota, ko se je oglasil pri eni od družin v Lipi v občini Beltinci, ko je opravljal svoje dimnikarsko delo, prinesel je dimnikarski koledar in voščil vesele praznike in srečno novo leto 2017. Dimnikar Andrej je dejal, da še vedno drži stari pregovor, ko opažiš dimnikarja, se moraš z roko prijeti za gumb, kajti dimnikar prinaša srečo.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje