Po 257 letih v negovski cerkvi zazvenele nove orgle

Blagoslov novih orgel v Negovi

Branko Košti, torek, 10. januar 2017 ob 11:24
Blagoslov novih orgel v Negovi

Blagoslov novih orgel v Negovi

Upokojeni mariborski nadškof in metropolit dr. Franc Kramberger, je na slovesni maši v negovski cerkvi, blagoslovil nove orgle. Orgle za malo župnijo predstavljajo veliko pridobitev, seveda pa tudi veliko investicijo, saj njihova cena znaša 22.000,00 evrov, 3.000,00 evrov pa so odšteli za marmorizacijo ohišja orgel. Pobudo Marjana Role, župnika v Benediktu in upravitelja župnije Negova, da po 257 letih v negovski cerkvi zazvenijo nove orgle, je podprl župnijski svet, uresničili pa so je s pomočjo faranov, ki so nabavo in postavitev orgel omogočili s prostovoljnimi prispevki.

Nove orgle, izdelane v Nemčiji, imajo 13 registrov, dva mauala in pedal. Dispozicija je romantična z močnim, polnim in bogatim glasom. Traktura je mehanska, kar je najstarejša in najboljša veza med tipko in ventilom pod sapnico. Mehanska traktura ima najdaljšo življenjsko dobo in je najbolj natančen podaljšek organistovih prstov.

Na slovesnem bogoslužju so zvenele nove orgle, na katere je igral organist v mariborski stolnici Tadej Bombek in odmevalo cerkveno petje pod vodstvom župnika Marjana Role. Župniku se je za organizacijo in postavitev zahvalil cerkveni ključar Karl Mir. Za darovane prispevke faranom se je zahvalil župnik Rola, še posebej je izpostavil bronaste, srebrne in zlate darovalce, katerim je nadškof Kramberger izročil posebna priznanja.


Več v Kultura in izobraževanje