Modri odsevniki za manj trkov z divjadjo

V Prlekiji so modre odsevnike, ki naj bi pripomogli k zmanjšanju števila trkov divjadi z vozili, namestili v Pavlovcih (cesta Ormož – Ljutomer) in v Koračicah (cesta Ljutomer – Ptuj)

Prlekija-on.net, sreda, 11. januar 2017 ob 17:293
Modri odsevniki ob cesti

Modri odsevniki ob cesti

Direkcija RS za infrastrukturo (DRI) je v lanskem poletju na 23 odsekov državnih cest testno namestila 1.586 modrih odsevnikov, za katere nemški proizvajalci obljubljajo, da zmanjša število trkov divjadi z vozili za 73 odstotkov. Odsevnike so namestili na odsekih, za katere obstajajo podatki o trkih z divjadjo. V Prlekiji so modre odsevnike namestili v Pavlovcih (cesta Ormož – Ljutomer) in v Koračicah (cesta Ljutomer – Ptuj).

V obdobju 2011–2015 je na slovenskih cestah izgubilo življenje kar 26.498 srn, 706 jelenov, 499 divjih prašičev, 47 gamsov, 36 damjakov, 17 muflonov, 4517 lisic, 2238 jazbecev, 2638 poljskih zajcev, 1970 kun belic, 169 kun zlatic, 64 vider, 42 medvedov, 26 divjih mačk, osem šakalov, šest volkov, dva rakunasta psa in en ris.DRI se je odločila, da preveri uporabnost teh modrih odsevnikov, saj so enostavni za montažo in tudi cenovno ugodni. Sedaj, po približno pol leta uporabe bodo pripravili analizo učinkovitosti novih odvračal. V kolikor bodo rezultati ugodni, obljubljajo, da bodo začeli z obsežnejšim nameščanjem teh odsevnikov. Je pa se že po treh mesecih uporabe teh modrih odsevnikov, statistika povoženj divjadi razpolovila, saj je bilo zabeleženih polovico manj povoženih srn, kot v prejšnjih obdobjih.

Odseke so na direkciji izbrali tako, da so vključili različne krajinsko-ekološke razmere, vključenih je 9 lovskoupravljavskih območij. Večina odsekov je v odprti agrarni krajini, posamezni odseki pa so v celoti ali delno na gozdnem robu ali v notranjosti gozda.

Blejski lovci odsevnike namestili že pred dvema letoma
Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) je sicer pravilnik o prometni signalizaciji in nameščanje teh odsevnikov uredilo julija lani, a so blejski lovci odsevnike namestili že pred dvema letoma. In kot so pokazali rezultati, so se trki z divjadjo na tistem odseku prepolovili. V prosti prodaji sicer en odsevnik stane okoli pet evrov, namesti pa se ga na nevidno stran cestnega smernika.

Modro barvo divjad zaznava kot nevarno
Dolgo časa je prevladovalo prepričanje, da divjad razlikuje le belo in črno barvo, a so znanstveniki dokazali, da divjad vidi nekatera območja valovne dolžine bolje kot druge. Divjad tako zelo dobro vidi kratkovalovno vijolično barvo in modro, zelo slabo pa rdečo in oranžno.

Nemški proizvajalec odsevnikov Schilderwerk Beutha GmbH tako navaja, da je "modra strašljiva barva, saj se skoraj nikoli ne pojavi v naravi in se divjadi zdi čudna, celo nevarna barva." Ko odsevnike obsvetijo avtomobilske luči, le-ti odbijajo modro svetlobo, ki živali opozarja. Ko na odsevnik ne sveti luč, ta ne oddaja nobene barve in tako divjad lahko vozišče prečka nemoteno.

Podpis dogovora o sodelovanju na področju zmanjšanja tveganj za trke z divjadjo
Sredi decembra lansko leto sta tudi DRI in Lovska zveza Slovenije (LZS) podpisala dogovor o sodelovanju na področju zmanjšanja tveganj za trke z divjadjo na glavnih in regionalnih cestah. V Sloveniji je namreč v povprečju po razpoložljivih podatkih še vedno povoženih med 15 in 20 osebkov srnjadi dnevno. Na splošno je torej problematika trkov vozil z divjadjo še vedno zelo pereča in zahteva intenziviranje skupnih prizadevanj za njeno omilitev. Zato bo MZI, DRI, kot investitor zagotovilo izvedbo projekta vzpostavitve informacijskega sistema beleženja lokacij povoza divjadi in povezljivosti teh lokacij s podatki o glavnih in regionalnih cestah, ki ga bo lahko za svoje potrebe uporabljala tudi LZS. Slednja bo zagotovila uporabo zbranih podatkov za izvajanje monitoringa in nadaljnjih ukrepov za preprečevanje trkov vozil z divjadjo.

Če še teh modrih odsevnikov na naših cestah niste zasledili, si jih lahko ogledate v spodnjem videu.


Več v Gospodarstvo