V Sovjaku so opravili Vincencijevo rez vinske trte

Društvo vinogradnikov Radgonsko Kapelskih goric ohranja staro vinogradniško tradicijo

Branko Košti, ponedeljek, 23. januar 2017 ob 16:50
20. Vincencijeva rez vinske trte

20. Vincencijeva rez vinske trte

Veliko članov Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric se je v mrzlem nedeljskem popoldnevu 22. januarja, zbralo v vinogradu Antona Golnarja v Sovjaku na že 20. Vincencijevi rezi vinske trte.

Zbrane je pozdravil predsednik DV Radgonsko-Kapelskih goric Milan Kolarič, kateri je obljubil nadaljevanje stare vinogradniške tradicije, da na dan sv. Vincencija, opravijo prve reze vinske trte. »Na dan sv. Vincenca, po starem kmečkem verovanju, prehajamo v drugo polovico zime. Takrat je kmet pogledal, koliko ima še krme "na štali", da bo lahko živina preživela. Vinogradnik pa je šel v vinograd in iz trsa odrezal rozgo, ter jo dal na toplo, da je pognala poganjke. Po poganjkih je vinogradnik ugotavljal, kašna bo tisto leto vinska letina, po količini pridelanega grozdja«, je povedal predsednik in svoj nagovor končal z rekom: »Če na Vincencijevo trto sonce greje, potem se v jeseni ob dobrem pridelku vinogradnik zadovoljno smeje«.

Udeležence je pozdravil tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ki je izrazil veselje, da se vinogradniki na ta način družijo prav v Sovjaku, ki je znan po uspešnih vinogradnikih in odlični vinorodni legi. Napovedal je še, da bodo letos ob Golnarjevi klüčaji posadili potomko 400 let stare trte z mariborskega Lenta. Nekaj pozdravnih in vzpodbudnih besed je vinogradnikom namenila društvena vinska kraljica Katja Hamler, na harmoniko pa je zaigral Žan Prša.

Pred začetkom rezi je trte in vinograd blagoslovil domači župnik Boštjan Ošlaj, ki je zaželel vinogradnikom dobro letino in spomnil, da je za dobro letino, ob skrbnem delu v vinogradu, koristno zmoliti tudi kakšen očenaš. Sledil je strokovni in praktični prikaz rezi vinske trte, katero je predstavil strokovnjak za rez, sicer nekdanji direktor Radgonskih goric, tudi sam vinogradnik, Franc Škrobar.

Po končani predstavitvi je sledilo druženje pri Golnarjevi klüčaji, kjer sta gospodar Anton Golnar in vinogradnik Jakob Kocuvan pripravila bogato pogostitev.


Več v Družabno