»Moj klavir je v moji glavi«

Predavanje o skladatelju Slavku Ostercu s katerim GŠ Slavka Osterca pričenja praznovanje visokega jubileja, 90-letnice šole

Prlekija-on.net, sreda, 25. januar 2017 ob 12:50
Predavanje Moj klavir je v moji glavi

Predavanje Moj klavir je v moji glavi

V torek, 24. januarja, je v dvorani Glasbene šole Slavka Osterca v Ljutomeru, potekalo predavanje »Moj klavir je v moji glavi«, o skladatelju Slavku Ostercu s katerim šola pričenja praznovanje visokega jubileja, 90-letnice šole.

Predavateljica dr. Darja Koter, red. prof. Akademije za glasbo v Ljubljani, je slikovito orisala življenje in opus glasbenih del skladatelja Slavka Osterca, po katerem glasbena šola nosi ime že od leta 1963. Z izvedbo skladateljevih del so sodelovali tudi učenci šole.

Korenine šole segajo že v 19. stoletje – v dobo čitalnic. Narodno zavednim Prlekom je kultura veliko pomenila, zato so leta 1894 ustanovili pevsko društvo in pozneje še pred prvo svetovno vojno glasbeno društvo. Iz tega je bila leta 1922 ustanovljena godba na pihala, pri kateri se je kmalu pokazala potreba po glasbeni izobrazbi godbenikov in tako je že pet let kasneje, leta 1927 pričela z delovanjem glasbena šola.

V obdobju 90 let je šola delovala skoraj nemoteno, že prvi učitelji so bili zelo zagnani, poleg pihal je zelo dobro deloval godalni oddelek že pred 2. svetovno vojno. Kasneje se je šola začela širiti, pričela odpirati nove oddelke z drugimi inštrumenti, prav tako je svojo dejavnost razširila in odprla oddelke še v Križevcih, Veržeju in na Razkrižju.

V vsem obdobju delovanja glasbene šole je dobilo glasbeno znanje veliko prleške mladine, osnovno glasbeno znanje so dobili tudi mnogi, ki so pozneje postali poklicni glasbeniki, in so se kot pedagogi vrnili v matično šolo ali delovali v drugih glasbenih šolah po Sloveniji ali postali solisti in virtuozi na svojem inštrumentu.

Za uspeh in razvoj šole so zaslužni vsi zaposleni učitelji, ter bivši ravnatelji – ob ustanovitvi Franc Zacherl, po drugi svetovni vojni August Loparnik do 1973, Mirko Prelog do leta 1990 in Dragica Marovič do leta 2004.

Danes, po 90. letih delovanja, šola še vedno skrbi za glasbeno, zadnjih 9 let tudi plesno izobraževanje, na visoki kakovostni ravni. Postavlja si visoke kriterije, omogoča nadarjenim učencem, da se dokazujejo na državnih in mednarodnih tekmovanjih in sodeluje z drugimi glasbenimi šolami v Sloveniji in tujini.

Vsi, ki so vpeti v delo in življenje GŠ Slavka Osterca Ljutomer v srcu hranijo lepe spomine, tiste, ki vedno pričarajo nasmeh na usta. Želijo, da se ta zgodba nikoli ne konča, kajti glasba ima v sebi veliko lepega in plemenitega. Glasbo negujejo in z njeno pomočjo oblikujejo osebnost mladega človeka. Težko je na kratko opisati vse kar se je v teh letih dogajalo na šoli, lahko pa z gotovostjo trdimo, da je šola prehodila uspešno pot in bogatila življenja veliko generacijam mladih, ki so iz nje odšli bogatejši za spoznanje, da je glasba lahko veliko več kot le beseda.

Glasbena šola Slavka Osterca vabi na drugo prireditev v sklopu praznovanja 90-letnice šole in sicer: koncert bivših učencev šole, sedaj dijakov in študentov glasbe, v četrtek, 16. 2. 2017, ob 18.30. uri v dvorani šole.


Več v Kultura in izobraževanje