Na Stari Gori načrtujejo ureditev čebelarskega centra

Občni zbor Čebelarskega društva Sv. Jurij ob Ščavnici

Branko Košti, četrtek, 26. januar 2017 ob 16:561
Občni zbor ČD Sv. Jurij ob Ščavnici

Občni zbor ČD Sv. Jurij ob Ščavnici

Več kot osemdeset čebelark in čebelarjev se je udeležilo občnega zbora čebelarskega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, ki se je 22. januarja odvijal v gostišču Maja v Jamni. Kar nekaj je bilo tudi gostov iz sosednjih čebelarskih društev Gornje Radgone, Apač, Negove, Juršincev, Ljutomera in Radencev, poleg njih pa še župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, ravnatelj OŠ Marko Kraner, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj, svetovalec za čebelarstvo v Pomurju Jakob Madjar in Mojca Nushol iz KGZ Murska Sobota.

Po uvodnih formalnostih, je predsednik društva Vlado Žinkovič podal izčrpno poročilo, iz katerega je razvidno, da so člani društva v letu 2016 sodelovali v več kot sto aktivnostih. Dobro sodelovanje je vzpostavljeno tudi s sosednjimi društvi in z osnovno šolo, kjer čebelarski krožek, katerega ob pomoči Vlada Paldaufa in Alojza Šijanca, vodi mentor Vlado Žinkovič, v tem šolskem letu obiskuje 17 učencev. Predsednikove zahvale sta bila deležna ravnatelj šole Marko Kraner za podporo delovanju krožka na šoli in župnik Boštjan Ošlaj, za darovano Florjanovo mašo in za dovoljeno postavitev stojnic na cerkvenem prostoru ob tej priložnosti. Predsednik se je zahvalil tudi občini Sv. Jurij ob Ščavnici in županu Miroslavu Petroviču za veliko podporo in za omogočanje sodelovanja čebelarjem na prireditvah, ki se odvijajo v občini.

Župan Petrovič je ob svojem pozdravu izpostavil, da so čebelarji eno izmed petdesetih društev v občini, ki s svojo dejavnostjo popestrijo mnoge prireditve in obljubil pomoč lokalne skupnosti pri ureditvi čebelarskega centra v stari šoli na Stari Gori. Mojca Nushol je spregovorila o boleznih in zdravljenju čebel, Janez Vencelj pa je predstavil dejavnosti Čebelarske zveze Slovenije.

Zbor so zaključili s podelitvijo priznaj in panjskih končnic. Priznanja sta podeljevala predsednik društva Vlado Žinkovič in podpredsednik ČZS Janez Vencelj. Odličja Antona Janše III. stopnje so prejeli: Vlado Žinkovič, Branko Gerlica in Alojz Šijanec. Spominska darila, panjske končnice pa so prejeli: za 70 let čebelarjenja Matija Perša, za 60 let Drago Kšela ter za 50 let Branko Kaučič in Janez Mir.


Več v Kultura in izobraževanje