Novo priznanje Radetu Bakračeviću iz Radencev

Imenovan za direktorja za kulturo in umetnost KZC Srpska kruna

Filip Matko Ficko, petek, 27. januar 2017 ob 15:23
S Predragom Markovićem, predsednikom Sveta KZC Srpska kruna

S Predragom Markovićem, predsednikom Sveta KZC Srpska kruna

Izvršni odbor Kulturno zgodovinskega centra »Srpska kruna« Kragujevac je na osnovi tretjega odstavka 5. člena ter 17. člena Statuta Kulturno zgodovinskega centra sprejel 7. januarja letos sklep o imenovanju univ.dipl.ing. Radeta Bakračevića iz Radenec na funkcijo direktorja za kulturo in umetnost. To imenovanje, ki ga je podpisala generalna sekretarka Mirjana T. Radenković, vsebuje vsa pooblastila, da lahko Rade Bakračević Kulturno zgodovinski center »Srpska kruna« Kragujevac predstavlja na področju Republike Slovenije z mandatom naslednja štiri leta.

Vloga direktorja je v tem, da osmisli razvoj raznovrstnosti in vrednotenja kulturnih dejavnosti, ki so posebne nacionalne vrednosti. Ob tem nudi pomoč pri varovanju tradicije in vseh drugih vrednot, ki imajo v Srbiji in Sloveniji zgodovinski in kulturni pomen. Skrbi za varovanje iskrenega prijateljstva dveh narodov.

Sestavi tudi Umetniški svet, team, ki se dogovarja o izmenjavi idej na področju umetniške tradicije v okviru slovensko-srbske tradicije in kulture. Vsak član teama s svojim delom sodeluje pri novih oblikah komunikacije v umetnosti, v sodobni obliki ter maksimalni skladnosti programskih aktivnosti. S tem se nudi možnost, da se izkažejo talenti.

Na tem področju kulturnih dejavnosti in v središču vrednotenja mora kot absolutna prednost biti kvaliteta, ugled v domovini in svetu, odnos udeležencev, posvetnost, etika in kulturna dominantnost, poštenost, objektivnost, humanost, plemenitost in predanost prostovoljnosti. Kot zaščitni znak na vseh področjih kulturnih dejavnosti se uporablja znak »Srpska kruna« Kulturno zgodovinski center Kragujevac.

Zatorej bo Rade Bakračević v najkrajšem času k sodelovanju v Umetniškem svetu povabil več srbskih in slovenskih kulturnikov, da čim prej prično z ustvarjalnim delom ter da opravičijo vlogo, ki jim jo je z imenovanjem direktorja zaupal Kulturno zgodovinski center »Srpska kruna« iz Kragujevca. Ob nazivu častnega konzula mesta Kraljevo ter ob zaslugah za ustanovitev in predsedovanje Srbskemu kulturnemu društvu Štajerska skupnost v Mariboru je torej to še eno izmed številnih priznanj, ki jih je samo v lanskem letu prejel Rade Bakračević: naslov Srbski vitez, imenovanje za častnega člana Zveze kulturnih društev Maribor (pri ZKD Maribor je član Izvršnega odbora ter član sveta Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti) ter priznanje ob 60-letnici Turističnega društva Radenci, kjer je bil predsednik društva v letih 1984 - 1991.


Več v Kultura in izobraževanje