Glasbena terapija kot oblika skupinske terapije

Aktivnost Društva Zdravje in glasba v Radencih

Filip Matko Ficko, petek, 27. januar 2017 ob 16:11
Edvard Metličar in dr. med. Irena Trojnar Budak, foto: Marija Erveš

Edvard Metličar in dr. med. Irena Trojnar Budak, foto: Marija Erveš

Društvo Zdravje in glasba Radenci, ki ga vodi prof. glasbe Berislav Budak, je pripravilo predavanje ter srečanje članov društva v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih v četrtek, 26. januarja zvečer. Številne zbrane je tedaj pozdravil tudi predsednik Koronarnega društva Radenci Edvard Metličar.

Vsebino in delovanje Društva Zdravje in glasba Radenci je predstavila dr. med. Irena Trojnar Budak, specialistka splošne medicine, ki je ob pomoči power pointa govorila tudi o glasbeni terapiji kot obliki skupinske terapije. O tem lahko po njej povzamemo med drugim: »...Glasba je ena od najpomembnješih oblik doživljanja sveta okoli nas in je stara toliko kot naš planet. Glasbo narave (petje ptic, šum vetra, enakomerni ritem udarjanja morskih valov ob skale) sprejema človek v svojem vsakdanu, zavestno ali podzavestno le-ta vpliva na njegovo vedenje in doživljanje. Elementi glasbe pripadajo zgodnjemu komunikacijskemu svetu človeka (ritem, gib). Glasba in njena sporočila ne poznajo meja, saj ima glasba svoj specifični način govora (ritem, melodijo, harmonijo), ki ga razumemo vsi, ne da bi ga bilo treba prevajati. Glasba govori preko emocij. Glasbena terapija (zdravljene z glasbo) ima dolgo zgodovino, saj so znani podatki o tem, da so stari Egipčani že pred štiri tisoč leti zdravili svoje bolnike z glasbo.

Ob koncu 19. stoletja so laboratorijske meritve pokazale, da glasba vpliva na srčni utrip, dihanje, krvni tlak in presnovo. Dandanes je glasbena terapija pomožna ali samostojna terapevtska metoda, ki se odvija v sodelovanju splošnih zdravnikov, psihiatrov, psihologov, drugih terapevtov in glasbenikov. Uporabljamo jo v raznih smereh medicine, najpogosteje pa v psihiatriji, interni medicini, kirurgiji, pediatriji in v medicinski rehabilitaciji.

Glasba kot medij omogoča bolniku socialno dejanje, socialni dogodek, kjer se medsebojne komunikacije odvijajo na neogroženem področju in olajšujejo skupinske dinamske procese: Tam, kjer se neha moč besede, ima svoje mesto glasba.«

In to slednje, glasbo je na srečanju v Kongresni dvorani hotela Radin dodal prof. glasbe Berislav Budak. Na klavirju je izvajal skladbe, vse od klasične do filmske glasbe. Tako so udeleženke in udeleženci prisluhnili skladbam glasbenih velikanov Bacha (Air), Dvoraka (Humoreska), Thaisa (Meditacija), Elgarja (Salut d amour), Curtisa (Torna a Sorento, Cor in grato), dvema francoskima šansonoma (Chanson l amour), Brodwayski glasbi ter Nwyorški glasbi in francoski Let in Indien.

Ob zaključku se je za posebni glasbeni večer izvajalvem zahvalil župan Občine Radenci Janez Rihtarič.


Več v Kultura in izobraževanje