Iz reke potegnili 10 mrtvih labodov

V minulih dneh so ob rekah in drugih vodah našli več poginulih ptic, tudi na območju Prlekije, v Sejanskem potoku v občini Sveti Tomaž, kjer je bila najdena poginula čaplja

Prlekija-on.net, sobota, 28. januar 2017 ob 19:29
Bele in sive čaplje

Bele in sive čaplje

V soboto, 28. januarja, so v naselju Pince – Marof, v reki Ledavi opazili poginule labode. Gasilci PGD Petišovci so iz reke potegnili 10 mrtvih labodov, katere je prevzel dežurni delavec veterinarsko higienske službe.

V minulih dneh so sicer ob rekah in drugih vodah našli več poginulih ptic. Tudi na območju Prlekije, ko je 23. januarja, v Sejanskem potoku v občini Sveti Tomaž bila najdena poginula čaplja. Analiza je pokazala, da poginula čaplja ni bila okužena z visoko patogeno aviarno influenco (HPAI) H5N8 oz. ptičjo gripo.

Letos je virus H5N8 bil pri mrtvih pticah potrjen na območju Slovenske Bistrice, Maribora, Šentjurja, Markovcev, Tišine in Pirana. Akltualno poročilo iz 27. januarja o analizi vseh najdenih mrtvih ptic najdete tukaj.

Pojav novega podtipa HPAI H5N5 pri prostoživečih pticah
V petek pa je Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) obvestil o pozitivnih rezultatih preiskav na aviarno influenco pri treh poginjenih labodih grbcih (Cygnus olor). Vsi labodi so bili najdeni vzdolž reke Krke v občini Brežice (Krška vas, Boršt in Župeča vas). Pri vseh treh labodih je bil ugotovljen nov podtip visoko patogene aviarne influence (HPAI) H5N5. Tega podtipa do sedaj v Sloveniji še niso ugotovili. V več državah so ga ugotovili pri prostoživečih pticah: na Nizozemskem, Hrvaškem, v Italiji, Nemčiji in Črni gori. Nemčija pa je prva država, ki je prijavila prvi pojav HPAI H5N5 pri perutnini v Evropski uniji.


Več v Črna kronika