Na delu Prešernove ulice omejitev hitrosti na 30 km/h za težka tovorna vozila

V Ljutomeru so na delu Prešernove ulice namestili table in znake, ki težkim tovornim vozilom nad 25 ton, hitrost omejujejo na 30 km/h

Prlekija-on.net, torek, 31. januar 2017 ob 11:341
Omejitev hitrosti na Prešernovi ulici

Omejitev hitrosti na Prešernovi ulici

V petek so na delu Prešernove ulice v Ljutomeru namestili table in znake, ki težkim tovornim vozilom nad 25 ton, hitrost omejujejo na 30 km/h. Hitrost je omejena na delu čez mostiček nad reko Ščavnico.

Odsek, kjer je omejena hitrost je dolg le nekaj deset metrov pa tudi sicer na tem odseku tovorna vozila ne dosegajo bistveno večjih hitrosti, saj je celoten odsek med krožiščem in križiščem na razdalji okoli 50 metrov.

Ob tem nas je zanimalo, zakaj se je ta omejitev tukaj sploh postavila. Iz Občine Ljutomer so nam posredovali odgovor Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI): "Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) je na osnovi statično dinamičnih analiz premostitvenih objektov na državnih cestah Republike Slovenije, katere naročuje za določitev največjih dovoljenih prometnih obtežb za premostitvene objekte ugotovila, da je na državni cesti R1-230/1309 za zagotavljanje prometne varnosti cestnega prometa, potrebna postavitev prometne signalizacije za omejitev hitrosti na 30 km/h za vozila s skupno maso nad 25 ton, na območju premostitvenega objekta (v km 6.000) v Ljutomeru. Glede na navedeno je DRSI izdala nalog za ureditev prometne signalizacije (številka: 37152-27/2016/13, z dne 04.01.2017) pooblaščenemu koncesionarju: POMGRAD – CP, d.d., ki je na terenu do postavljenega roka dne 27.01.2017 predvideno prometno signalizacijo tudi postavil".

Pred leti je sicer Civilna iniciativa za zaustavitev težkega prometa skozi Ljutomer dosegla zmanjšanje oz. ustavitev težkega tovornega prometa skozi mesto Ljutomer, kot tudi skozi prizadete vasi, ki gravitirajo na regionalno cesto R1-230 in R1-231.

Lani maja je recimo eno izmed takšnih težkih tovornih vozil zaradi okvare obtičalo na izvozu krožišča v centru Ljutomera.


Več v Gospodarstvo