Težki tovorni promet skozi Ljutomer zaustavljen

Civilna iniciativa za zaustavitev težkega prometa skozi Ljutomer je bila ustanovljena lani julija

Prlekija-on.net, nedelja, 8. julij 2012 ob 23:247
25. julija 2011, so se na ustanovnem zboru zbrali predstavniki prizadete javnosti z namenon ustanoviti Civilno iniciativo za zaustavitev težkega tovornega prometa skozi Ljutomer in okoliške vasi.

Civilna iniciativa je takrat peljala vse aktivnosti kot pomoč pri prizadevanjih občine Ljutomer za zmanjšanje oz. ustavitev težkega tovornega prometa skozi mesto Ljutomer, kot tudi skozi prizadete vasi, ki gravitirajo na regionalno cesto R1-230 in R1-231 (Radomerje, Noršinci, Stročja vas, Šalinci, Mekotnjak, posredno pa skoraj vse vasi KS Ljutomer, Stročja vas, Železne Dveri, Stara Cesta in Krištanci-Šalinci-Grlava).

Civilno iniciativo je vodil Boštjan Pihlar, član KS Ljutomer in bivši Občinski svetnik Občine Ljutomer, ki je na ta problem že opozarjal v prejšnjem mandatu Občinskega sveta, ob pomoči podpredsednika Marjana Munda, predsednika sveta Zavoda za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Ljutomer.

Civilna iniciativa za zaustavitev težkega prometa skozi Ljutomer
Civilna iniciativa za zaustavitev težkega prometa skozi Ljutomer

"Po skoraj enoletnih prizadevanjih civilne iniciative skupaj z izdatno pomočjo našega poslanca g. Franca Jurše, nam je z novim ministrom za infrastrukturo in prostor, g. Zvonkom Černačem končno uspelo postaviti table, ki prepovedujejo težki tovorni promet po državni cesti R1-230 in R1-231 pa tudi v smeri Križevci - Murska Sobota.

Minister Černač je pred približno dvema mesecema, po poslanskih vprašanjih g. Jurše in ponovnega poziva Civilne iniciative ter pisem županov občine Ljutomer in Križevci, dal obljubo, da bo promet zaprt z začetkom poletja in to obljubo tudi držal. S 1. julijem je tako prepovedan tranzit težkih tovornih vozil po omenjenih cestah, z izjemo lokalnega prometa in domačih avtoprevoznikov. V teh dneh še opazimo, da kakšen tovornjak po pomoti zapelje skozi Ljutomer, ampak policija poostreno nadzoruje izpolnjevanje zaprtja prometa.

Po besedah ministra Černača gre za poskusno obdobje, ki pa upajmo, da bo ostalo trajno. Civilna iniciativa je v zadnjem pismu ministru Černaču v primeru neizvedbe, napovedala skrajne ukrepe, ki pa so na srečo bili prihranjeni
," je ob tem povedal predsednik Civilne iniciative Boštjan Pihlar.


Več v Gospodarstvo