Civilna iniciativa za zaustavitev težkega prometa skozi Ljutomer

Ministru za promet Patricku Vlačiču so v vednost poslali dopis s prilogami

Prlekija-on.net, torek, 26. julij 2011 ob 18:086
Prometna nesreča februarja 2010 v Ljutomeru

Prometna nesreča februarja 2010 v Ljutomeru

V ponedeljek, 25. julija, so se na ustanovnem zboru zbrali predstavniki prizadete javnosti z namenon ustanoviti Civilno iniciativo za zaustavitev težkega tovornega prometa skozi Ljutomer in okoliške vasi.

Civilna iniciativa bo peljala vse aktivnosti kot pomoč pri prizadevanjih občine Ljutomer za zmanjšanje oz. ustavitev težkega tovornega prometa skozi mesto Ljutomer, kot tudi skozi prizadete vasi, ki gravitirajo na regionalno cesto R1-230 in R1-231 (Radomerje, Noršinci, Stročja vas, Šalinci, Mekotnjak, posredno pa skoraj vse vasi KS Ljutomer, Stročja vas, Železne Dveri, Stara Cesta in Krištanci-Šalinci-Grlava).

Prisotni so tako na zboru podpisali in sprejeli ustanovno listino, ki jo bodo v naslednji fazi podpisali tudi ostali javni zavodi, krajevne skupnosti, občina Ljutomer in Križevci, politične stranke, društva, ... V torek so prav tako kot prvi ukrep iniciative poslali dopis s prilogami v vednost ministru za promet Patricku Vlačiču. Osebno so v vednost to zadevo v ponedeljek izročili tudi ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal, ki je povedala, da se zaveda tega problema, da so zadeve že obravnavali ter da jo policija konstantno seznanja s tem problemom v Ljutomeru in obljubila pomoč pri njihovih prizadevanjih.

Na ustanovnem sestanku so še zapisali:
"Tovorni promet se je v zadnjih letih, posebej po letu 2008, ko se je odprla pomurska avtocesta zelo povečal. Ugotavljamo, da se je povečal predvsem tranzitni promet težkih tovornjakov, ki se s potjo skozi Ljutomer izogibajo plačevanju cestnine na cestninski postaji v Dragotincih. V letu 2010 je Ljutomer povprečno na dan prepeljajo cca. 200 težkih tovornih vozil, neuradno štetje v letošnjem letu pa kaže, da je ta številka bistveno višja! S tem se nam zelo zmanjšuje kvaliteta naših življenj, zmanjšuje se varnost naših občanov, še posebej naših otrok (spomnimo se nesreče tovornjaka leta 2010, ko se je v neposredni bližini vrtca le-ta zaletel v stanovanjski blok) in pa uničuje se naša imovina in sicer novozgrajene in pridobljene ceste, krožna križišča, v neposredni bližini omenjene ceste pa tudi naši domovi! Ljutomer z okolico postaja nevarno mesto za kolesarje, katerega turizem smo v preteklih letih gradili, turistična podjetja v neposredni bližini pa izgubljajo goste, ki se pritožujejo nad hrupom tovornjakov. In to vse skupaj le "milo" povedano!

Namen Civilne iniciative je pristojne službe v prvi vrsti opozarjati na vedno večjo problematiko in poskušati rešiti nastalo situacijo po razumni in mirni poti! Upamo, da pristojne službe tokrat ne bodo ostale neme, kot so bile neme ob prizadevanjih občine Ljutomer v preteklih letih! Ne želimo si uporabiti skrajnih metod za dosego cilja, vendar v kolikor bo to potrebno, bomo morali poseči tudi po teh metodah. Govorimo seveda o zaprtju ceste, tožbah in še kaj!
"

Kot prvi korak oz. ukrep je Civilna iniciativa posredovala pismo in poziv g. ministru Patricku Vlačiču in ga pozvalo naj nemudoma pristopi k reševanju omenjene problematike. Pri tem bodo zahtevali odgovore in konkretne rešitve. O ustanovitni Civilne iniciative so seznanili medije, šele po pričakovanem odgovoru pa bodo sklicali širšo zainteresirano javnost in vse, ki bodo Civilno iniciativo tudi pisno podprli ter se takrat dogovorili o skupnih nadaljnjih ukrepih.

Civilno iniciativo bo vodil Boštjan Pihlar, trenutno član KS Ljutomer in bivši Občinski svetnik, ki je na ta problem že opozarjal v prejšnjem mandatu Občinskega sveta. Kot pomoč in podpredsednik bo Marjan Munda, trenutno predsednik sveta Zavoda za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Ljutomer, sekretarska dela iniciative pa bo opravljala Lea Lihtenvalner, članica sveta KS Železne Dveri. S tem Civilne iniciative ne zaključujejo, ampak bodo vključili v delovanje iniciative vso ostalo prizadeto javnost, javne zavode, krajevne skupnosti, vsakega posameznika ter ostale prizadete in zainteresirane organizacije, ki delujejo v javnem interesu.


Več v Gospodarstvo