Na zimskem večeru v Križevcih se je plesalo, pelo in igralo

V Križevcih pri Ljutomeru so pripravili zimski večer z naslovom Zapojmo in zaplešimo mlajši in starejši

Prlekija-on.net, sobota, 4. februar 2017 ob 11:23
Zapojmo in zaplešimo mlajši in starejši

Zapojmo in zaplešimo mlajši in starejši

V Kulturnem domu v Križevcih pri Ljutomeru je Folklorno glasbena skupina Veseli Prleki, ki deluje znotraj Društva upokojencev Križevci pri Ljutomeru, pripravila zimski večer z naslovom Zapojmo in zaplešimo mlajši in starejši.

Društvu upokojencev Križevci pri Ljutomeru predseduje Milica Hamler. V okviru Društva upokojencev pa med drugim delujeta Folklorna skupina Društva upokojencev, ki se je predstavila s spletom plesov ter vokalno instrumentalna skupina Veseli Prleki. Na prireditvi so kot gostje nastopili mlajša folklorna skupina KUD Janez Čuk Vučja vas, ki je na slikoviti način predstavila pastirske igre, ki so se v časih odvijale, ko so otroci na travnikih pasli živino. Predstavila sta se breakdancerja Petra Rajh in David Cimerman, ki sta požela bučen aplavz. Na harmoniki se je predstavil Blaž Sunčič in violinistka Živa Jurič. S petjem so program obogatili vokalna skupina, ki deluje v okviru KUD Bubla iz Radencev. Za veseli del večera pa je poskrbela Glasbeno pevska skupina Cvetje v jeseni, ki deluje v okviru Društva upokojencev Tišina. Z ubranim glasom so nekaj ljudskih pesmi zapele ljudske pevke iz Male Nedelje, ki delujejo v okviru KUD Anton Krempl Mala Nedelja. S plesom in pesmijo pa je nastopila tudi seniorska folklorna skupina iz Beltincev. Moderator prireditve je bil Bojan Rajk.

Zbrane obiskovalce je na večeru zapojmo in zaplešimo mlajši in starejši nagovoril župan občine Križevci mag. Branko Belec. Župan je izrazil zadovoljstvo, saj so prireditve, ki jih prirejajo društva v občini kvalitetne in posledično tudi dobro obiskane. Sicer se je ta večer v križevskem kulturnem domu slišala lepa domača ljudska pesem, kjer pa tudi ni manjkalo veliko plesa iz davnih časov, katerega so svoj čas plesali naši predniki. Skratka na tem prijetnem zimskem večeru so se predstavili mlajši in starejši z roko v roki Prleki in Prekmurci, kajti začutiti je bilo, da reka Mura ni ločnica, ampak povezovalka, kar se je začutilo na tem medgeneracijskem srečanju.

Vsi, ki so se kulturne prireditve udeležili so domov odšli duhovno in kulturno bogatejši ter spoznali, da je takih in podobnih zimskih večerov na vasi vse manj, ljudje pa si želijo spoznavanja kulture, ki človeka bogati in krepi. Večerne ure so minile kot bi pihnil, kajti spoznali so, da jim doma za zapečkom in ob gledanju televizije ali poslušanje radia, nekaj manjka, druženja in obujanja spominov na mladostna leta, kar so obiskovalci lahko začutili na zimsko kulturnem večeru v Križevcih.

Po prireditvi je sledila bogata pogostitev z izvrstnimi domačimi dobrotami, ki so jih pripravile članice in člani društva upokojencev.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje