Predstavili so se bodoči vitezi in njihovi botri

Lendava je gostila Zbor redovnikov Legature za Pomurje

Prlekija-on.net, nedelja, 5. februar 2017 ob 10:00
Zbor redovnikov Legature za Pomurje

Zbor redovnikov Legature za Pomurje

Društvo Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo, Legatura za Pomurje, ki šteje 50 izmed skupno 230 udov Konzulata za Slovenijo, je konec minulega tedna, na območju Lendave opravilo letni zbor redovnikov, katerega se je udeležila velika večina izmed 50 udov Legature.

Udeleženci in gostje zbora so se najprej zbrali v Domicilu Legature na znamenitem razglednem stolpu Vinarium Lendava, na Lendavskih goricah, za tem pa so se odpravili v restavracijo Krona, kjer so opravili zbor, na katerem so sprejeli številne pomembne odločitve. Poleg obravnave opravljenega v letu 2016 ter sprejetja načrta dela za letošnje leto, so se udom predstavili štirje kandidati za nove člane (Vojko Berce. dr. med., znani pediater; mag. Branko Belec, znani kmetijski strokovnjak in župan občine Križevci, Boštjan Zver, tehnični direktor Pomurskega vodovodnega kraka B, ter Leo Gjerkeš, znani vinogradnik in podjetnik), ter njihovi poroki – botri. Udje Legature so sprejeli tudi končno verzijo prapora, ki ga bodo svečano razvili 13. maja letos v Murski Soboti.

Na zboru, katerega so se udeležili tudi številni gostje, sta vse prisotne udeležence sicer najprej pozdravila prvi legat Ignac Rajh, ter župan občine mag. Anton Balažek. Po sprejetem poročilu Legature za Pomurje za leto 2016, je o aktualnostih v Konzulatu za Slovenijo spregovoril prvi prokonzul Tomo Kovačič, o aktualnosti v Senatu pa je spregovoril senatni odposlanec za Slovenijo Franz Haschej. Zraven pa so bili tudi Anton Pezdirc, prokonzul administrator, Roman Mulec, prvi legat Maribora, Jože Tominšek, vodja omizja Celje, Franc Dreu, senatni odposlanec za zahodno Evropo, Franc Vrezner, senatni dostojanstvenik in še nekateri gostje. Vitezi vina Evropskega reda so bojevniki za mir in sožitje med narodi, njihov meč pa je simbol časti in ni orožje sovražnosti. Eden vedno aktualnih rekov Reda je: "Položimo orožje, dvignimo čaše." Celotno srečanje na lendavskem območju je sicer minilo v družbi izvrstnih vin, katere so tokrat "postregli" bodoči vitezi in njihovi botri.

Kaj je Društvo Evropski red vitezov vina – Ordo Equestris Vini Europae?
Vinski vitezi se neodvisno od religij, politike, gospodarstva in stanovskih interesov zavzemajo: za vinsko kulturo in čaščenje ter popularizacijo žlahtnega vina; za znanstveno in raziskovalno delo z vinom; za resnično, dobro in lepo ter za izboljšanje kvalitete življenja z vinom; za krščanske vrednote, ker so zasidrane v vinskem viteškem redu; za pravo plemenitost duha, ki ga odlikuje prostovoljno, častno, splošno koristno in neprofitno delo; za socialne, dobrodelne, kulturne ter znanstvene dejavnosti in pobude; za izpolnjevanje visokih zgodovinskih, družbenih in kulturnih zahtev, ker je vinski viteški red zakoreninjen v srednjeveški viteški tradiciji reda sv. Jurija iz leta 1333 in 1468; za negovanje visokih vrednot, duhovne odličnosti in plemenitega viteškega prijateljstva; za človekovo dostojanstvo in za evropske vrednote; za evropsko identiteto in naravno evropsko pripadnost; za mir, ker je bogastvo vina zagotovilo blagostanja in miru.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje