Ob slovenskem kulturnem prazniku podelili Miklošičevo nagrado in priznanja

Miklošičevo nagrado za leto 2017 je prejela Ljerka Zemljič, priznanja pa Ivica Potočnik, Nina Sunčič in Olga Majcen

Prlekija-on.net, sreda, 8. februar 2017 ob 09:103
Dobitniki Miklošičeve nagrade in priznanj z županjo

Dobitniki Miklošičeve nagrade in priznanj z županjo

Občina Ljutomer je v sodelovanju z Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer v torek, 7. februarja, ob slovenskem kulturnem prazniku, v Domu kulture Ljutomer pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj, ki jih je podelila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba.

Miklošičevo nagrado za leto 2017 je prejela Ljerka Zemljič iz Ljutomera za dolgoletno aktivno delovanje na področju kulturne dejavnosti, priznanja pa Ivica Potočnik iz Ljutomera za dolgoletno delovanje na področju zborovskega petja, Nina Sunčič iz Krištancev za aktivno delovanje na področju ljubiteljske kulture in Olga Majcen iz Mote za tvorno in uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture.

Slavnostni govornik je bil novinar in urednik Anton Petelinšek, ki je v svojem govoru spomnil na veličino slovenskega jezika in slovenskega naroda skozi zgodovino, s svojimi besedami pa vsem vlil veliko pozitivizma in položil na srce, da se dobro z dobrim vrača in naj nas skozi življenje vodijo le dobre, spoštljive misli in dejanja. V kulturnem programu Prešernovati prešerno so nastopili glasbena skupina The Flow, ki jo sestavljajo Gašper Lovrec - vokal in kitara, Urška Subašič - vokal in klavir, Gašper Luka Pevec - bobni, Niko Mladenovič - kontrabas, Beatriz Balažic - violina in Staša Poštrak - violončelo, ter Gledališka šola GFML, ki jo sestavljajo Lea Antolin, Luka Hauko, Mojca Jevšek, Gašper Lovrec, Mitja Marič, Jure Miholič, Kaja Mujdrica, Žan Sever, Meta Štuhec in Enja Zobarič. Scenarij in režijo sta napisala Saša Pergar in Irena Štuhec, ki je tudi izbrala besedila. Za odrsko postavitev je poskrbela Mojca Kasjak, za sceno Tanja Trajbarič Lopert, za tehnično izvedbo pa Alen Trstenjak.

Po proslavi je sledila še pogostitev.

Miklošičevo nagrado za leto 2017 je prejela Ljerka Zemljič iz Ljutomera, za dolgoletno aktivno delovanje na področju kulturne dejavnosti. Višina nagrade znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto.

Gospa Ljerka Zemljič se je rodila 26. oktobra 1932 v Ljubljani Laščanki Andreji Elsbacher in tržaškemu Slovencu Milošu Rybaru. Po končani gimnaziji je vpisala slavistiko na ljubljanski univerzi. Ko je leta 1950 na gradbeniškem plesu spoznala študenta, Prleka Mirana Zemljiča, se je kmalu preselila v Ljutomer. Takoj se je vključila v društvo TVD Partizan, bila je v njegovem republiškem in zveznem odboru ter funkcionarka športne zveze SOFKE Jugoslavija. Na Osnovni šoli Ivana Cankarja je 31 let poučevala slovenščino, srbohrvaščino in telesno vzgojo. Vodila je šolsko folklorno skupino, več kot 20 let je urejala šolsko literarno glasilo Mladi Prlek, ter z veliko volje in zagona skrbela za literarni krožek, s katerim je pripravljala recitale. Njene neštete inovativne šolske in javne proslave ter druge prireditve so bile prostor za promocijo in uveljavljanje ne le njenih učencev, temveč tudi šole in celotne občine Ljutomer v domačem ter širšem prostoru. Bila je predsednica Občinske zveze za telesno kulturo, pripravljala je telovadne akademije in telovadne nastope, tudi za veliko proslavo ob 100-letnici I. slovenskega tabora v Ljutomeru. Za svoje udejstvovanje in promocijo telesne kulture je prejela Bloudkovo priznanje. V letu 1992, ko se je gospa Zemljič upokojila, je postala članica upravnega odbora Zveze kulturnih društev Občine Ljutomer in bila mentorica literarnim ustvarjalcem v tretjem življenjskem obdobju. Ves čas se je kot članica strokovnega kolegija Zveze kulturnih društev trudila, da bi starejši našli svoj prostor pri oblikovanju kulturnih programov. Literarno področje je tudi z njeno podporo in dolgoletnim uspešnim vodenjem postalo eno izmed najuspešnejših. Bila je lektorica pri izdaji knjige Glas srca, kjer je ZKD izdala izbor pesmi piscev iz Prlekije. Mnogim literatom iz Društev upokojencev je vlila voljo, da so se vključili v literarni klub upokojencev Slovenije in našli pogum za objavo samostojnih literarnih del. Gospa Ljerka Zemljič je vedno živela s kulturo in je še danes, pri svojih 84-ih letih, med najpogostejšimi obiskovalci ljutomerske knjižnice in gledaliških predstav v Domu kulture Ljutomer.

Predlagatelj: Krajevna skupnost Ljutomer

Miklošičevo priznanje za leto 2017 je prejela Ivica Potočnik iz Ljutomera, za dolgoletno delovanje na področju zborovskega petja.

Ivica Potočnik je rojena 24.06.1930 v Ljutomeru. Že v osnovni šoli je sodelovala na proslavah v recitatorskih in pevskih točkah. Ob upokojitvi leta 1986 se je včlanila v Društvo upokojencev Ljutomer in se aktivno vključila v kulturne sekcije društva, najprej v Sekcijo za ohranjanje kulturne dediščine (vezenje in kvačkanje), nato pa še v ženski pevski zbor, v katerem poje že več kot 30 let. Z veseljem hodi na vaje in sodeluje na vseh nastopih. S svojim lepim sopranom in vedrim značajem še danes navdušuje vse pevke v zboru. Večkrat jim tudi zapoje kakšno ljudsko pesem iz otroških dni ali pa zaigra na frulico. Branje knjig in petje, je vedno bilo, in je tudi še danes njeno največje veselje. Pevke ženskega pevskega zbora so zelo zadovoljne, da bogati zborovsko zasedbo in upajo, da bo še dolgo tako.

Predlagatelj: Društvo upokojencev Ljutomer

Miklošičevo priznanje za leto 2017 je prejela Nina Sunčič iz Krištancev, za aktivno delovanje na področju ljubiteljske kulture.

Nina Sunčič je rojena 11.01.1991 in je študentka programa fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, bodoča magistra logistike. Nina je že kot otrok sodelovala pri igrah in recitacijah. Gledališka skupina »Mlodi Prleki«, v kateri je Nina odigrala eno izmed pomembnih vlog, se je tudi uvrstila na državno tekmovanje otroških gledaliških skupin. Kot mentorica otroške plesne skupine »Sončki« je sama pripravljala koreografije različnih plesov. Organizirala je »Sončkov tabor« za otroke, v katerem so otroci sedem dni preživeli kot taborniki. Udeleževala se je tudi gledaliških in drugih seminarjev. Večkrat je bila organizator samostojnih kulturnih prireditev. Prav tako je uresničila svojo idejo in oblikovala že dve reviji o delovanju kulture v preteklih obdobjih v vaseh Krištanci-Šalinci-Grlava in pripomogla k temu, da je Miklavževanje v omenjenih krajih ponovno oživelo. Sodeluje tudi kot moderatorka kulturnih in drugih prireditev.

Predlagatelj: Svet Krajevne skupnosti Krištanci, Šalinci, Grlava

Miklošičevo priznanje za leto 2017 je prejela Olga Majcen iz Mote, za tvorno in uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture.

Olga Majcen, roj. Krajnc, se je rodila 26. oktobra 1957 na Sp. Krapju. Olga je odraščala na Moti, v delavski družini, s sestro Silvo in bratom Danilom. Uspešno je končala Gimnazijo Frana Miklošiča v Ljutomeru. Olga je bila že članica takratnega še Prosvetnega društva, delovala je kot recitatorka in kot plesalka plesne ter folklorne sekcije. To je bilo v letih 1972/76. Pozneje se je prav tako vključila v KD Cven. Aktivno je vseskozi delovala v različnih sekcijah. Prevzela je plesno skupino osnovnošolk, pozneje pa je vodila recitacijsko sekcijo in otroško gledališko skupino, ki se je nekaj let zapored udeleževala revij preko JSKD Ljutomer. Priključila se je tudi odrasli gledališki skupini pri režiji in igri »Veselih večerov« ter občinstvo navduševala s svojim značilnim humorjem. Organizirala in režirala je mnoge proslave in prireditve, nekatere tudi za Občino Ljutomer in KS Cven. Zadnja leta je tudi veliko delala s starostniki in z osebami s posebnimi potrebami ter tudi njih pripravljala za nastope ob različnih priložnostih. V dveh mandatih je opravljala vlogo predsednice KD Cven. V letošnjem letu bo izpod njenega peresa izdan pesniški prvenec, ki ga bo predstavila 8.2.2017. S hvaležnostjo se oziramo na Olgino delo in njen srčni pristop, ki v kulturnih vrstah še kako cenjen in potreben.

Predlagatelji: Kulturno društvo Cven Krajevna skupnost Cven
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer

Foto: Sara Vinkovič


Več v Kultura in izobraževanje