Znova barvna potepanja Zdravka Dolinška

Razstava 34 del v galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni

Filip Matko Ficko, sreda, 8. februar 2017 ob 10:44
Slike »Barvna potepanja« Zdravka Dolinška

Slike »Barvna potepanja« Zdravka Dolinška

Zdravko Dolinšek, upokojeni oblikovalec zlatarskih izdelkov, po upokojitvi in preselitvi iz Trbovelj sedaj živi in ustvarja v Radencih. Še vedno sodeluje na številnih likovnih kolonijah, ex temporih ter skupinskih razstavah, a veliko razstav pripravi kar samostojno. Tako je ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku postavil samostojno razstavo svojih 34 del v prostorih galerije Kulturnega doma v Gornji Radgoni. Otvoritev razstave je sodila kot uvod v osrednjo občinsko prireditev Občine Gornja Radgona ob slovenskem kulturnem prazniku, 7. februarja zvečer. O delu Zdravka Dolinška je na otvoritvi razstave govorila mag. Saša Bezjak, akademska slikarka iz Gornje Radgone.

Iz njenega nagovora povzemamo: »Slikar Zdravko Dolinšek slika že več desetletij. Njegov opus se dotika vseh motivov, to je akta, portreta, figure, tihožitja, krajine in tudi abstraktne slike. V zadnjem času največ pozornosti namenja krajini, tihožitju in abstrakciji. Kot vsak slikar, se je tudi on pred leti podal na raziskovanje vidnega skozi sliko. Tisto, kar je najbolj odstopalo od vidnega, je bil harmonični izbor barvne palete, ki vselej, še danes, v njegovih slikah govorijo o lepih, prijetnih občutjih. Gre za tri prevladujoče barve, ki delujejo harmonično s svojimi odtenki. Znana mu je tehnika olja in akrila. Kot zelo dober mojster se pokaže tudi v akvarelu. Vemo, da je akvarel najtežja slikarska tehnika, sploh, če sledimo zunanji podobi, kajti slikarski koraki morajo biti dobro načrtovani. Poti nazaj ni. Tako kot v akvarelu, je tudi v sliki na platnu postavljanje prostorskih planov brezhibno. Na njej začutimo vodo, drevesa, ritem hiš, zimo ali neko abstraktno občutenje, ki se poglablja v globino dvodimenzionalne površine slikarskega temeljnika. Običajno gre za uporabo toplih in hladnih barv ter izdelan prepoznaven stil, do katerega se je prikopal z raziskovanjem in garanjem. Za njim je veliko izobraževanja, dela na terenu, obiskovanja kolonij, intelektualnega premisleka in vključevanja intuicije. Kot mojster krajine - prepoznamo motive iz cele Slovenije, si včasih pomaga tudi s fotoaparatom, akljub temu slikarski zapis ostane živ, ne otrpne. Kot zanimivo obogatitev slike najdemo tudi pastozne namaze in elemente, zapisane s črto kot neke grafizme. Zadnje slike so skupek vsega predelanega iz preteklosti in izstopajo po samozavestni potezi. Krajina je predrugačena v še bolj slikarski zapis, kjer je dopuščeno veliko slikarskega, seveda kontroliranega naključja.«

V kulturnem programu je svoj prispevek dodal pevec Vlado Poredoš (Skupina Orlek iz Trbovelj) ob spremljavi kitaristov Bojana Berganta in Vilija Groboljška. Ob avtorju je razstavo odprl župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko.

Razstava del Zdravka Dolinška v galeriji Kulturnega doma v Gornji Radgoni bo na ogled mesec dni.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje