Pobreški pokači letos obeležujejo 10-letnico delovanja

Etnografska skupina »Pobreški pokači« ohranjajo stari pustni običaj pokanja z biči

Prlekija-on.net, sobota, 11. februar 2017 ob 11:531
Pustni pokač je tradicionalni pustni lik, ki med prvimi pustnimi liki oznanja začetek pustnega časa. Tudi v Pobrežju v občini Videm pri Ptuju, po tradiciji, že v noči takoj po svečnici, fantje in možje zavihajo težke biče, ki so jih v predpustnem času skrbno spletli iz konopljinih vrvi in rafije. Glasni poki bičev se razlegajo v zimsko noč in oznanjajo čas pustnega veseljačenja. Pustni pokači z glasnim pokanjem, se v pustnem času pridružijo nastopom drugih pustnih likov pri preganjanju zime, hkrati pa sam obisk pustnih pokačev prinaša srečo in blagostanje pri tistem, ki so ga obiskali, ter po tradiciji preganja temne sile in zle duhove.

Da bi v Pobrežju to tradicijo obdržali in ohranili prihodnjim rodovom, je skupina pokačev iz Pobrežja pred desetimi leti ustanovila Etnografsko skupino »Pobreški pokači«, ki letos obeležuje svoj okrogli jubilej delovanja. Člani skupine Pobreški pokači so se zavezali, da bodo poskušali običaj pokanja z biči in izdelovanje bičev ohraniti našim zanamcem. Veseli so, da v njihove vrste prihajajo mladi člani, ki s svojim resnim pristopom zagotavljajo nadaljevanje tradicije v Pobrežju. V zadnjem času se je skupini pridružil mladi pokač Ubran Dobrajc iz Hajdoš.

Biči, ki jih pokači nosijo s seboj in pokajo so dolgi okoli 3 metre, pri čemer se njihov zvok poka sliši daleč naokrog. Skupina pa je oblečena v lepa pustna oblačila, kar daje skupini pomen in čar. Sicer pa imajo Pobreški pokači v teh dneh do pusta polne roke dela, saj jih je moč videti in srečati po Podravju in ostalih koncih Slovenije. Čaka jih nastop v Vidmu, ko se pripravlja pustna povorka in sicer 27. februarja in v vasi Pobrežje bodo prav tako nastopili v vaški povorki, ki bo 28. februarja.

Pobreški pokači bodo letos svojo okroglo deseto obletnico obeležili »delovno«, saj jih čaka vrsta nastopov in predstavitev, kajti praznovanje so začeli takoj po svečnici s tradicionalnim pokom biča v vasi Pobrežje. Vodja skupine Pobreških pokačev je Srečko Bedrač.

Jože Žerdi

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje