Labod najden v Babincih, ni imel ptičje gripe

V soboto, 11. februarja, so tudi v bližini Gajševskega jezera v občini Križevci naleteli na dva poginula laboda

Prlekija-on.net, sobota, 11. februar 2017 ob 12:42
Laboda na Gajševskem jezeru

Laboda na Gajševskem jezeru

Poginuli labod, ki je v začetku februarja bil najden pri gramoznici v Babincih, ni imel virusa visoko patogene aviarne influence (HPAI) oz. ptičje gripe, je pokazala preiskava. Vmes je bilo sicer potrjenih več primerov virusa pri najdenih prostoživečih pticah na večih mestih. Največ poginulih labodov, ki so bili okuženi, je bilo najdenih v gramoznici Lakoš, kjer so jih našli 140.

Zaenkrat je virus z različnimi podtipi bil najden pri pticah v občinah Slovenska Bistrica, Šentjur, Markovci, Tišina, Piran, Brežice, Videm, Lendava, Novo mesto, Lenart in Ptuj. V naši bližnji okolici so poginule ptice sicer našli v občinah Ljutomer, Razkrižje, Veržej, Sv. Tomaž in Ormož, kjer so preiskave pokazale, da ptice niso imele virusa, za poginule ptice najdene v občinah Križevci in Sv. Jurij ob Ščavnici pa so preiskave še v teku. Zadnje poročilo iz 10. februarja lahko vidite tukaj.

V soboto, 11. februarja, so tudi v bližini Gajševskega jezera v občini Križevci naleteli na dva poginula laboda. O dogodku je bil obveščen dežurni higienik Veterinarsko higienske službe.

Opozorilo za gibanje na območjih, kjer se zadržujejo prostoživeče vodne ptice
Sicer pa na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarjajo, da če na vašem območju bolezen pri prostoživečih pticah še ni bila ugotovljena, to ne pomeni, da ni prisotna. "Zato ponovno opozarjamo ljudi, ki se gibajo na območjih, kjer se zadržujejo prostoživeče vodne ptice in še posebej na območjih, kjer je bil virus potrjen, da lahko s čevlji, obleko ali prevoznimi sredstvi prenesejo virus na domačo perutnino ali ptice v ujetništvu, za katere je virus H5N8 zelo nevaren. Zaradi tega je pomembno, da imetniki perutnine dosledno upoštevajo sklepe Državnega središča za nadzor bolezni ter zadržujejo, krmijo in napajajo perutnino v zaprtih prostorih oziroma tako, da ne pride do stika s prostoživečimi pticami," opozarjajo.

Več koristnih informacij o aviarni influenci lahko najdete tukaj.


Več v Črna kronika