O tisočerih lučkah Božiča v Grabšincih

Ogled dokumentarca v DOSOR-jevem literarnem krožku

Filip Matko Ficko, četrtek, 16. februar 2017 ob 19:45
Dokumentarec o lučkah v Grabšincih

Dokumentarec o lučkah v Grabšincih

Članice in člani literarnega krožka, ki ga v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, kot mentorica vodi upokojena profesorica slovenskega jezika Bea BabošLogar, se občasno izobražujejo tudi ob ogledu dokumentarcev. Tako je sredi februarja član tega krožka, »DOSOR-jev domski župnik«, Mirko Rakovnik pripravil prikaz dokumentarnih posnetkov vzdušja Božiča leta 2016, ko je številne odlične posnetke napravil na domačiji Trbuc v Grabšincih pri Svetem Juriju ob Ščavnici.

Darko Trbuc, ki je »glava« družine Trbuc, se je konec lanskega novembra že trinajstič zapored lotil priprave pravega Božičnega vzdušja na štiristo kvadratih svoje domačije. Tako od konca novembra do začetka februarja naslednjega leta zagori na tej domačiji in okrog nje najmanj dvajset tisoč raznobarvnih lučk, ki osvetljujejo številne pravljične prizore (gozdni škrati, gozdne živali), sani z Božičkom, a tudi v največjem številu več vrst jaslic. Zatorej se obiskovalke in obiskovalci, ki jih vsekakor ni malo, seznanijo s praznovanjem Božiča nekoč, najmlajšim pa je to tudi enkratno pravljično doživetje. Z ogledom posnetkov Mirka Rakovnika, ki je svoj dokumentarec opremil še z glasbo ter lastnim komentarjem, so čarobni trenutek Božiča 2016 lahko zaznali tudi članice in člani DOSOR-jevega literarnega krožka.

In še o kraju dogajanja: Grabšinci so razloženo naselje v osrčju Slovenskih goric v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici (nekoč Videm ob Ščavnici) s skoraj sto prebivalci. Vas leži v dolini potoka Pinkava, kjer travniki na vlažnih tleh na obrobju doline prehajajo v njive in listnati gozd. Na slemenu, na vzhodu, kjer leži zaselek Grabšinščak, je tudi nekaj več kvadratov zasajenih z vinsko trto. Po dolini se vije cesta iz Svetega Jurija ob Ščavnici proti Ptuju. Po izročilu so vas ustanovili hrvaški in prekmurski kolonisti.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje