Koncert bivših učencev GŠ Slavka Osterca Ljutomer, sedaj dijakov in študentov glasbe

Izjemna predstavitev mladih glasbenikov je dokaz, da šola daje osnovno glasbeno znanje mnogim, ki postanejo pozneje poklicni glasbeniki, odlični instrumentalisti in glasbeni pedagogi

Prlekija-on.net, sobota, 18. februar 2017 ob 11:501
Koncert bivših učencev GŠ Slavka Osterca Ljutomer

Koncert bivših učencev GŠ Slavka Osterca Ljutomer

V okviru 5. abonmajskega koncerta je v četrtek, 16. 2. 2017, ob 18:30. uri v dvorani  GŠ Slavka Osterca Ljutomer potekal Koncert bivših učencev, sedaj dijakov in študentov glasbe. Koncert je bil organiziran tudi v sklopu prireditev ob 90 letnici šole.

Izjemna predstavitev mladih glasbenikov je dokaz, da šola daje osnovno glasbeno znanje mnogim, ki postanejo pozneje poklicni glasbeniki, odlični instrumentalisti in glasbeni pedagogi. V šolski kroniki je zapis od leta 1977, ki potrjuje, da se je za študij glasbe v zadnjih 40 letih odločilo preko sedemdeset učencev.

Na koncertu so se predstavili:
Anja Slokan je na GŠ Slavka Osterca Ljutomer končala nižjo glasbeno šolo, kjer se je učila igrati rog pri učitelju Stanislavu Lašiču. Po končani nižji glasbeni šoli se je zaradi veselja in želje odločila, da izobraževanje nadaljuje na srednji stopnji, torej na umetniški gimnaziji, na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, pri prof. Borisu Dvoršaku. Splet okoliščin jo je pripeljal do spoznanja, da jo zelo veseli pedagoško delo, kakor tudi glasba, zato se je po končani umetniški gimnaziji odločila, da bo svojo glasbeno pot spremenila in se podala na študij glasbene pedagogike na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Kot študentka se srečuje z zelo različnimi učenci, zato se je odločila, za dodatno izpopolnjevanje na področju poučevanja učencev s posebnimi potrebami, kar ji je v veliko veselje. Seveda pa po končani umetniški gimnaziji roga ni postavila v kot, ampak ga še naprej z veseljem igra in še naprej sodeluje pri Pihalnem orkestru KD Ivan Kaučič Ljutomer.

Črt Lasbaher je študent 2. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani. Študira orkestrsko dirigiranje. Za študij se je odločil, ker ga glasba neizmerno navdušuje in jo zelo rad poustvarja. Delo z orkestrom predstavlja za njega velik izziv, ki ga pa z veseljem sprejema in skuša skupaj z zasedbo približati glasbo poslušalcem. Na glasbeni šoli Slavka Osterca v Ljutomeru  se je učil igrati klavir pri prof. Romani Rek. Odločil se je, da bo glasbeno pot nadaljeval in tako je po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu nadaljeval šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, smer glasbeni stavek. V štirih letih je poglobil svoje teoretično in praktično znanje, tako da je lahko opravil sprejemni izpit na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Po dveh letih študija je zelo zadovoljen in ga veseli, da je izbral pravo pot.

Mia Belak se je začela učiti tolkala pri devetih letih v razredu profesorja Damirja Fendricha v GŠ Slavka Osterca Ljutomer. Tolkala jo je v tretjem razredu GŠ začela učiti profesorica Tajana Novak. Od četrtega pa do šestega razreda GŠ pa jo je poučeval profesor Antonio Hojsak. Leta 2016 je opravljala sprejemni preizkus za nadaljevanje izobraževanja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor in preizkus je opravila. Sedaj obiskuje 1. letnik Konservatorija Maribor, pri profesorju Martinu Bajdetu. Letos se bo tudi udeležila tekmovanje TEMSIG. Mia je tudi članica pihalnega orkestra Ivana Kaučiča Ljutomer.

Aljaž Ferenc je obiskoval Glasbeno šolo Slavka Osterca v Ljutomeru. Njegov prvi profesor kitare je bil Drago Župančič, zadnji dve leti nižje glasbene šole pa ga je poučevala profesorica Mojca Prejac. Z njo se je tudi začel udeleževati tekmovanj na katerih je dosegel lepe uspehe. Po končani osnovni šoli se je vpisal na takratno Srednjo glasbeno in baletno šolo v Mariboru. Vsa štiri leta ga je poučeval profesor Sašo Lamut in se pod njegovim mentorstvom udeleževal različnih nastopov in tekmovanj. Leta 2010 je prejel srebrno plaketo na Mednarodnem tekmovanju kitaristov v Murski Soboti, 2011 srebrno priznanje na Mörskem festivalu, 2012 na 41. tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije zlato plaketo in 1. nagrado ter 2013 na Dnevih kitare v Krškem zlato priznanje in 1. nagrado. Sodeloval je tudi kot mladi komponist na šolskih koncertih, se udeleževal številnih seminarjev, zadnja leta pa išče dodatno znanje in izkušnje tudi na poletnih glasbenih šolah.  Po končani srednji šoli se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer ga poučuje profesor Andrej Grafenauer. Leta 2015 je na Temsig-u v Izoli dosegel tretje mesto in bronasto plaketo.

Jernej Bedekovič je začel obiskovati Glasbeno šolo Slavka Osterca Ljutomer pri devetih letih. Klavir se je začel učiti pri učitelju Simonu Budni, nato pa je 3. razred klavirja nadaljeval pri profesorici Danijeli Sabo. Sedaj obiskuje 4. letnik umetniške gimnazije na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pod mentorstvom profesorice Maje Mancini Senice. Dodatno se je izobraževal na seminarjih pri univerzitetnih profesorjih Vladimirju Mlinariću, Tatjani Ognjanovič in Đorđu Milojkoviću. Pod mentorstvom profesorice Danijele Sabo je dosegel številna priznanja. Na tekmovanju Štrkci za klavirjem 2013 Bronastega Štrkca, 2014 Zlatega Štrkca, 2015 Zlatega Štrkca ter posebno nagrado občinstva in v istem letu še Srebrno priznanje na Mednarodnem klavirskem koroškem tekmovanju in Zlato priznanje na Regijskem tekmovanju Temsig. Pod mentorstvom profesorice Maje Mancini Senice je dosegel Srebrno priznanje na Mednarodnem klavirskem koroškem tekmovanju in Srebrno priznanje na Regijskem tekmovanju Temsig.

Larisa Filip je dijakinja 4. letnika II. gimnazije Maribor, vzporedno pa se izobražuje tudi na Konservatoriju za glasbo v Mariboru, modul B, instrument flavta. Obiskovala je glasbeno šolo Slavka Osterca Ljutomer, kjer je proti koncu šolanja ugotovila, da bi rada nadgradila znanje igranja flavte, zato se je odločila, da bo glasbeno pot nadaljevala v Mariboru. Kljub napornemu urniku še vedno z veseljem posveti čas igranju flavte in uživa ob njenih zvokih. Ugotavlja, da je znanje igranja instrumenta zelo uporabno, saj je vzela flavto s sabo tudi na prostovoljno delo v Gambiji, kjer so tako otroci kot odrasli uživali ob poslušanju njenih melodij, pogosto pa so zraven tudi zapeli in zaplesali. Zato potrjuje, da je glasba »jezik«, ki ga razume prav vsak človek na tem svetu.

Jože Zadravec je šolanje kot mlad fant pričel v nižji glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer. Tam je tudi spoznal svojega prvega učitelja za tolkala, Nenada Šimunčiča. Sedaj pa šolanje nadaljuje na Konzervatoriju za jazz v avstrijskem Celovcu. Sprva pri prof. Erich Bachträglu, sedaj pa še pri prof. Klemens Marktlu. Je reden član zasedb: The Swingtones, Vid Jamnik and the Mediterranean Connection, Pikaja & the Swing Wings, Samo Budna and band, Riki and Boogie Band, Naš big band, Mojca and band, Robert Ožinger trio, Zbijazz band, Jazz Robots, ...
Kot gost ali reden član zasedbe je nastopal na raznih glasbenih odrih, klubih, poletnih šolah ter festivalih po Sloveniji in tujini, kot na primer: Križanke, Cankarjev Dom, Jazz club Gajo, festival Lent, salon uporabnih umetnosti Maribor, Swing festival Zagreb, festival Godibodi, Maribor Swing festival, International Music Festival Česká Kamenice 2015, Mozaik Jazz festival, Jazz v Cidu, Sing mit uns (turneja s švicarskih orkestrom po celi Švici), Anin festival,... Sodeluje in je sodeloval z naslednjimi glasbeniki: Robert Bargad, Michael Erian, Primož Grašič, Vid Jamnik, Toti Big Band, Elda Viler, Gal Gjurin, Alma Merklin, MI2, Olivija, Ana Bezjak, Peter Lovšin, Tomo Jurak,... Kot studijskega glasbenika ga lahko slišite na žanrsko različnih posnetkih-albumih.

Jaka Žunič je šolanje pričel v nižji glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer z igranjem harmonike pri prof. Janezu Mundi. Pri njem se je izobraževal 8 let, v 6. razredu glasbene šole pa je bil sprejet tudi v smer tolkala. Tam je začel pridobivati osnove tolkal pri gospodu Damirju Fenrichu. Nato je prišel prof. Antonio Hojsak, ki je sledil njegovim željam po igranju kompleta in mu je pomagal razvijati se v tej smeri. V prostem času je spoznal tudi Jožeta Zadravca, ki je glavni krivec za to, da sedaj nadaljuje šolanje na Konservatoriju v Celovcu za klasično in jazz/popularno glasbo pri prof. Klemensu Marktlu. Jože mu je dal vso potrebno znanje, ki mu sedaj pride več kot prav, saj je tudi Jože mojster na kompletu bobnov, predvsem v smeri jazz bobni. Skupaj se oba pridno dopolnjujeta.

Filip Korošec je svojo glasbeno pot začel pri šestih letih na Glasbeni šoli Slavka Osterca v Ljutomeru pri profesorju Dejanu Ritlopu in Martinu Mišku, nadaljeval pa na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri prof. Martinu Bajdetu. Po končani srednji šoli se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani kjer študira pri prof. Borisu Šurbku, doc. Simonu Klavžarju in doc. Petri Vidmar. Udejstvoval se je tako na solističnem kot komornem področju in si na obeh prislužil nagrade in priznanja. Izpostaviti bi veljalo srebrno plaketo in 4. mesto na tekmovanju Temsig leta 2011, koncert kot solist ob spremljavi godalnega orkestra KGB Maribor in pihalnega orkestra Akademije za glasbo Ljubljani. Sodeluje tudi s številnimi orkestri kot so orkester RTV, SNG Ljubljana, Policijski orkester in drugi.

Evgen Bibianko je glasbeno pot začel s šestimi leti v Glasbeni šoli Ljutomer pri učitelju pozavne Ignacu Karbi. Par let pozneje se je vpisal na petje pri prof. Danilu Kostevšku v Glasbeni šoli Ormož in nadaljeval ter končal na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Letošnjo študijsko leto se je vpisal na kompozicijo v razred prof. Dušana Bavdka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
V skladanju se je izpopolnjeval pri D. Bavdku, N. Firštu, A. Čopiju ter E. Ugalde iz Španije. Je član Komornega zbora za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija, Okteta Arion ter do nedavnega tudi dolgoletni član Komornega zbora Orfej. Sam pa vodi še Komorni orkester Maribor in Žensko vokalno skupino Illumino.
Na koncertu se je predstavil kot skladatelj, saj je njegovo priredbo prleške ljudske, pod umetniškim vodstvom Romane Rek, krstno izvedel dekliški zbor Orfej.

Program
Koncert bivših učencev GŠ Slavka Osterca Ljutomer


Več v Kultura in izobraževanje