Ob dnevu Civilne zaščite – 1. marcu

Priznanja Civilne zaščite tudi v severovzhodni Sloveniji

Filip Matko Ficko, nedelja, 5. marec 2017 ob 13:40
Nagrajenci, foto: sos112.si

Nagrajenci, foto: sos112.si

Vsako leto se 1. marca praznuje Mednarodni dan Civilne zaščite. S tovrstnim poudarkom se želi krepiti zavest javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o vlogi Civilne zaščite pri varstvu pred njimi, želi pa se poudariti tudi pomen mednarodnega sodelovanja pri razvoju zaščite človeka in njegove okolja.

V Republiki Sloveniji je bila državna slovesnost v čast 1. marca prav na ta dan na Brdu pri Kranju, a za pomursko regijo (na levem in desnem bregu reke Mure) je bila izvedena v petek, 3. marca zvečer, v Gledališču Park v Murski Soboti. Ob tej priložnosti je bilo podeljenih 10 bronastih, en srebrni ter dva zlata znaka Civilne zaščite v okviru podelitve skupno 290 priznanj in nagrad Civilne zaščite na predlog posebne komisije (skupno v Sloveniji letos 179 bronastih, 63 srebrnih, 29 zlatih znakov CZ ter 18 plaket CZ in en kipec CZ).

Na državni slovesnosti na Brdu pri Kranju (1. marca) je prejel zlati znak CZ Dušan Utroša iz Žižkov, na slovesnosti v Murski Soboti pa je zlati znak CZ prejel Peter Cvetkovič iz Gornje Radgone. Srebrni znak CZ je prejel Branko Lončar iz Černelavcev pri Murski Soboti, a bronaste znake CZ je prejelo sedem posameznikov: Tomaž Munda iz Gornje Radgone, Martin Panič iz Podgradja, Denis Zupančič iz Gornje Radgone, Drago Ivanič iz Bogojine, Stanko Lebar iz Dolnje Bistrice, Jože Trajber iz Martjancev in Tomislav Vrečič iz Murske Sobote. So pa za požrtvovalno in uspešno delo ob migrantskem valu v letih 2015 in 2016 bili podeljeni še trije bronasti znaki CZ, ki so jih prejeli: ekipa Prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Slovenije v Murski Soboti I, ekipa Prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Slovenije v Murski Soboti II in ekipa Prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Slovenije v Murski Soboti III.


Več v Kultura in izobraževanje