Svet CSD Ljutomer predlaga, da se območni center vzpostavi v Ljutomeru

Svet Centra za socialno delo Ljutomer tudi nasprotuje ukinitvi pravne subjektivitete Centra za socialno delo Ljutomer

Prlekija-on.net, torek, 7. marec 2017 ob 15:143
CSD Ljutomer ima svoje prostore na Rajh Nade ulici 2a

CSD Ljutomer ima svoje prostore na Rajh Nade ulici 2a

Svet Centra za socialno delo (CSD) Ljutomer se je na 7. redni seji, 24. februarja, seznanil s predvideno reorganizacijo centrov za socialno delo. Svet, katerega predsednik je mag. Aleksander Kavčič, je na seji na podlagi razprave sprejel tudi naslednji sklep:

  1. Svet Centra za socialno delo Ljutomer nasprotuje ukinitvi pravne subjektivitete Centra za socialno delo Ljutomer.
  2. Svet Centra za socialno delo Ljutomer glede na prostorsko stisko Centra za socialno delo Murska Sobota, predlaga da se Območni center za socialno delo Pomurja vzpostavi s sedežem v Ljutomeru, kjer so zagotovljeni ustrezni prostori.
K točki 1 so zapisali obrazložitev: "Svet CSD Ljutomer ne nasprotuje spremembam, ki so vsekakor potrebne, vendar v smeri modernizacije, profesionalizacije stroke, ne pa centralizacije moči. Menimo, da je mogoče vse bistvene vsebinske rešitve reorganizacije, kot so socialna aktivacija in informativni izračun, izvesti v okviru obstoječega sistema delovanja CSD oz. z nadgradnjo na način ustanovitve območnih enot, ki bi bile zadolžene za izvedbo najzahtevnejših strokovnih nalog oz. nalog, ki jih je glede na oceno stroke smiselno združiti na posameznem območju", k točki 2 pa: "Vzpostavitev območnih CSD po zagotovilih ustanovitelja za uporabnike ne bi pomenila nobenih sprememb, zato sama lokacija območnega CSD ni bistvena. Združujejo se zgolj skupne službe (vodenje, finančna služba, glavna pisarna), kar po naši oceni ne predstavlja nobene potrebe po centralizaciji v največje središče posameznega območja. Vzpostavitev območnega CSD v Ljutomeru bi imela tudi sinergijske učinke, saj se CSD Ljutomer trenutno sooča z nesorazmernimi stroški upravljanja stavbe, v kateri posluje."

Območna služba centra za socialno delo že vnaprej predvidena v Murski Soboti
Kot smo že poročali, je v Ljutomeru sredi februarja potekal prvi iz niza regijskih posvetov, s katerimi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predstavlja predlog sprememb Zakona o socialnem varstvu, ki predstavlja pravno podlago za reorganizacijo centrov za socialno delo. V Ljutomeru so takrat zbrani zahtevali zagotovilo, da se s CSD ne zgodi enako kot z izpostavo DURS-a, ki je bila ukinjena. Da bi se ta služba naj vzpostavila v Murski Soboti, je sicer bilo razvidno že iz vabila na posvet, kjer je bilo zapisano, da bo na posvetu sodeloval "župan Murske Sobote, kjer je z reorganizacijo predvidena območna služba centra za socialno delo".



Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje