Spominčica – Alzheimer Slovenija v DOSOR-ju

Alzheimer caffe kot odkrit pogovor za pomoč pri demenci

Filip Matko Ficko, nedelja, 12. marec 2017 ob 21:21
Alzheimer caffe v DOSOR-ju

Alzheimer caffe v DOSOR-ju

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, so pripravili »Alzheimer caffe«, druženje s predavanjem v veliki restavraciji, 10. marca popoldne, ko je marsikdo pričakoval neke vrste proslavitev dneva 40 mučencev, ker je ob 8. marcu bilo v tem domu starejših izredno praznično. V goste na pogovor so povabili kar predsednico in generalnega sekretarja Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica - Alzheimer Slovenija, Štefanijo L. Zlobec in Davida Krivca, kot tudi vodjo Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki v Ljubljani, nevrologinjo dr. Milico Gregorčič Kramberger. Iz slovenske prestolnice, Ljubljane, sta prispela slednja: generalni sekretar Spominčice David Krivec in nevrologinja dr. Milica GregorčičKramberger.

Generalni sekretar Spominčice David Krivec je prisotnim na predavanju predstavil organizacijo in delovanje Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica - Alzheimer Slovenija, ki deluje v naši državi že 20 let v pomoč in podporo, tako osebam z demenco, kot tudi njihovim svojcem. Tako je organiziranih osem Spominčic po Sloveniji (Go-Spominčica, Primorske spominčice, Spominčica Novo mesto, Spominčica Ormož, Spominčica Rogaška Slatina, Spominčica Šentjur, Spominčica Škofja Loka in Društvo Spominčica Zgornjega Posočja) ter 23 skupin za samopomoč po Sloveniji. Ob vsem povedanem je opozoril, da vsaka pozabljivost še ni demenca. O tej bolezni se govori tedaj, ko posameznikovo vsakdanje življenje motijo pogosto: izguba spomina, težave pri govoru (iskanje pravih besed), osebnostne in vedenjske spremembe, upad intelektualnih funkcij (nezmožnost presoje in organizacije), težave pri vsakodnevnih opravilih, iskanje ter izgubljanje in prestavljanje stvari, težave pri krajevni in časovni orientaciji, neskončno ponavljanje enih in istih vprašanj, spremembe čustvovanja in vedenja ter zapiranje vase in izogibanje družbi. Slovenska nacionalna strategija v zvezi s to boleznijo poudarja: Živeti z demenco v demenci prijaznem okolju !

Nevrologinja, dr. Milica Gregorčič Kramberger, pa je po strokovni plati predstavila demenco kot bolezen, za katero še vedno ni pravega zdravila. Doslej je sicer bilo že dano v uporabo pet zdravil, prvo izmed teh sedaj ni več v uporabi, zadnje doslej pa je bilo dano v uporabo daljnega leta 2003. Strokovnjaki pa se še vedno trudijo, da bi odkrili pravo zdravilo in njihove raziskave potekajo nenehno naprej. Je pa pozvala k prostovoljni odločitvi posameznikov med 65 in 85 letom starosti, da bi se pridružili raziskavi, ki poteka v okviru mednarodnega projekta MOPEAD.

Bil je podan predlog, da bi do ponovnega izobraževanja na tem področju, zlasti svojcev, ki so ob dementni osebi izredno »na udaru«, v DOSOR-ju še kdaj prišlo. Bodo pa zainteresirani lahko veliko informacij o tem zvedeli na bližajočem Sejmu sodobne medicine Medical v Gornji Radgoni, v dneh od 6. do 8. aprila, kjer bodo prisotni aktivisti ter strokovnjaki Spominčice - Alzheimer Slovenija.


Več v Kultura in izobraževanje