Dve glineni amfori in Knežje vino za malonedeljske vinogradnike

Občni zbor Društva vinogradnikov Mala Nedelja

Branko Košti, ponedeljek, 13. marec 2017 ob 18:43
Daša Horn in Anton Žinko

Daša Horn in Anton Žinko

Za vinogradniki Društva vinogradnikov Mala Nedelja je še eno zelo uspešno leto. To je enotna ocena vseh članov in članic društva ter gostov, kateri so se v petek, 10. marca, zbrali na rednem letnem občnem zboru na sedežu društva v Moravcih.

Enotno oceno so izrazili na osnovi izčrpnega poročila predsednika Antona Žinka, ki je že v začetku poročila poudaril, da je bil obširen program dela, katerega so sprejeli na lanskem občnem zboru, v celoti realiziran. Aktivnosti so pričeli že 22. januarja, ko goduje sv. Vincenc, zavetnik vinogradnikov, ko so opravili izobraževanje o rezi vinske trte, ob koncu pa postregli še vinogradniško malico in pijačo. Dogodek je bil med članstvom dobro sprejet, zato bodo z njim nadaljevali tudi v prihodnjih letih. V sklopu izobraževalnih tem so izvedli še predavanja o gnojenju in zaščiti vinske trte, zelenih delih v vinogradu, pripravi na trgatev, negi mladega vina, zakonodaji, odpravili pa so se tudi na strokovno ekskurzijo v Goriška brda.

Na društvenem ocenjevanju vin je bila dosežena povprečna ocena 18,12 točk, kar je dobro, zopet pa so briljirali na Grajskem ocenjevanju vin na Ptuju, saj sta dva vinogradnika prejela najvišji priznanji – glineni amfori in sicer: Gorazd Budja iz Lahonec za vino normalne trgatve zvrst letnik 2015 in Turistična kmetija Vrbnjak iz Kuršincev za vino normalne trgatve Chardonnay letnik 2015. Vino chardonnay TK Vrbnjak je bilo izbrano tudi za Knežje vino za leto 2016. Izveden je bil tradicionalen pohod – dan odprtih kleti, postavljen klopotec, zelo dobro je bilo obiskano Martinovanje v središču Male Nedelje, na Martinovanju v Biotermah pa je bila za že 9. Vinsko kraljico društva okronana Daša Horn, katera je v svojem, sicer še kratkem mandatu, opravila veliko delo na področju promocije malonedeljskih vin.

Aktivno delujejo tudi v društvu VTC 13, poleg Grajskega ocenjevanja so sodelovali na predstavitvi mladih vin v Q centru na Ptuju, kjer je mlado vino predstavil en vinogradnik, predstavitvi je prisostvovala Vinska kraljica Daša Horn. Za aktivno delovanje v Zvezi društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Vinis, je na lanskem sejmu Agra v Gornji Radgoni ob praznovanju 20-letnice delovanja zveze, DV Mala Nedelja prejelo pisno priznanje za aktivno delovanje.


Več v Kultura in izobraževanje