»Od rok do ust je dolga pot«

Ocenjevalna komisija je na sejmu »Altermed« stojnici »Od rok do ust je dolga pot« podelila zlato priznanje

Prlekija-on.net, petek, 17. marec 2017 ob 15:07
Stojnica »Od rok do ust je dolga pot«

Stojnica »Od rok do ust je dolga pot«

V Vrtcu Radenci – Radenski mehurčki Projekt »Hrana ni za tjavendan« smo začeli z ogledom filma »Otroci v Afriki« ob katerem so se otroci seznanili s pojmom »lakota«, ki je danes globalni problem po svetu. Izdelali smo tabelo za merjenje in beleženje vsakodnevno zavržene hrane, ki smo jo vsak dan dopolnjevali z veselimi ali žalostnimi obrazki. V mesecu decembru smo za starše pripravili delavnico na kateri smo izdelovali lutke iz kuhalnic, katere so si otroci odnesli domov. Lutke jim tudi doma služijo kot motivator pri prehranjevanju.

Lutka »Kuhla Kuhačka« otroke s pesmijo Mi smo lačni,… zelo dobro motivira pri samopostrežnem načinu prehranjevanja. Otroke navajamo na količinsko predstavnost hrane, ki jo bodo zaužili (vzamejo si primerno količino hrane in  ne pretiravajo, raje manj  in večkrat).

Skozi projekt in ob izvedenih dejavnostih kot so; Tradicionalni slovenski zajtrk, priprava sadno - zelenjavnega napitka, priprava domačega masla, izdelava časovne kapsule, priprava suhih krhljev, peka pirinih medenjakov, priprava pomarančne marmelade, obisk kuharice …), si otroci razvijajo naklonjen, spoštljiv in odgovoren odnos do hrane.

V starejši skupini otrok se je v jesenskem času pričelo seznanjanje z lokalno in sezonsko hrano. Otroci so na podlagi lastnih izkušenj naštevali, pojasnjevali in opisovali kaj vse pridelujejo doma ali na bližnji kmetiji, ki jo obiskujejo. Naša pot raziskovanja se je sprva pričela samostojno. Ko smo pripravili recept smo v vrtec povabili dijake iz SŠGT Radenci. Obiskala sta nas dva dijaka 4. letnika in nam pomagala pripraviti pravo domačo bučno juho. Tako se je pričel kuharski dvoboj v kuhanju bučne juhe med nami otroci, vzg. in dijakoma ter kuharicami iz vrtca.

Drugi del aktivnosti skozi katere smo aktivno spoznavali in okušali lokalno pridelano hrano je potekal na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, na kateri smo bili gostje mi. Sprva so se otroci seznanjali s sestavinami in pridelki iz katerih smo si pripravili kosilo (bučna semena, pira, jabolka, mlečni izdelki). Skozi neposredno izkušnjo z vsemi čutili smo imeli možnost seznanjanja, spoznavanja in aktivnega sodelovanja priprave kosila.

Hvala vsem, ki ste nam pomagali pri izvedbi projekta in pri pripravi na sejem "Altermed" v Celju. Zahvala tudi dijakoma iz SŠGT Radenci, ki sta bila aktivno vključena v projekt in prisotna na predstavitvi projekta na sejmu "Altermed", ki je potekal od 10. 3. do 12. 3. 2017.

Ocenjevalna komisija na sejmu "Altermed" je našo stojnico "Od rok do ust je dolga pot" ocenila skozi  kriterije (aktualna in izvirna vsebina razstavnega prostora, jedrnata vsebinska sporočilnost in privlačnost razstavljenih vsebin, preglednost razstavljenih vsebin, letaki in drugo informativno gradivo, komunikacija razstavljavcev z obiskovalci) in podelila zlato priznanje.

Pripravile:
Jasmina F. Paldauf, dipl.vzg., Mirjana Kreslin, dipl.vzg., in Saška Fifolt, dipl. vzg.


Več v Najmlajši