Radenci: Zborovanje Društva seniorjev Pomurja

Uspešna 20-letnica delovanja pomembnih mož v regiji

Filip Matko Ficko, petek, 17. marec 2017 ob 16:31
Zborovanje Društva seniorjev Pomurja

Zborovanje Društva seniorjev Pomurja

V prostorih gostišča Park v Radencih so se na rednem letnem občnem zboru zbrali članice in člani Društva seniorjev Pomurja, ki sta jih 16. marca ob začetku zbora pozdravila direktor gostinstva Zdravilišča Radenci Branko Slavinec in župan Občine Radenci Janez Rihtarič. Gre za asociacijo civilne družbe, ki jo sestavljajo nekdanji direktorji, poslovneži in menedžerji v gospodarskih subjektih pokrajine na obeh bregovih reke Mure.

Zbor je vodil Andrej Gerenčer, a poročilo o delu društva v letu 2016 je podal predsednik Anton Kapun. Iz le-tega izhaja, da bil program v celoti realiziran, kajti vsaj enkrat mesečno je bila opravljena ena večjih aktivnosti, upravni odbor društva pa je opravil kar 14 sej. V Moravskih Toplicah so se seznanili s poslovnimi rezultati in načrti hotela Vivat (Počitek-užitek), 16 članov društva pa se je udeležilo slovesnosti v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v začetku maja, kjer sta bila slavnostna govornika akademik dr. Anton Vratuša in dr. Jože Pirjevec. V istem mesecu, maju, so bili na obisku v Občini Črenšovci, kjer jim je župan Anton Törnar predstavil programske zasnove občine ter dosežene rezultate v preteklih letih, kot tudi v letu 2016. V spremstvu tamkajšnjega župnika Ivana Kranjca so si ogledali črenšovsko posodobljeno cerkev, župnijsko prireditveno dvorano, kjer so kipi in poslikave delo prekmurskega rojaka, akademskega slikarja Štefana Hauka. So pa v Črenšovcih imeli še razgovor z županom Občine Veržej, Slavkom Petovarjem, kot tudi z županom Občine Dobrovnik, Marjanom Kardinarjem. Prvoimenovani je bil predsednik Sveta pomurske razvojne regije (SPRR), ki ga je nasledil Marjan Kardinar. Predstavila sta SPRR, njeno delovanje, povezave z institucijami na nivoju države in problematiko, ki jo je potrebno reševati širše. Bilo je govora še o projektu pomurskega vodovoda ter o razvojnih smernicah Pomurja v obdobju 2016 - 2019. V drugi polovici septembra so obiskali kmetijo Dejana Jakoba v Lipovcih (Občina Beltinci), ki se ukvarja z integrirano predelavo zelenjave ter kmečkim turizmom. Na družinski kmetiji površine 65 hektarjev je zaposlena šesterica, mladi lastnik pa je kmetijo prevzel leta 2015 ter si jo želi čim bolj modernizirati in tržno usmeriti. Člani Društva seniorjev Pomurja so po ogledu opravili še društveni piknik. V sodelovanju z Društvom Prijatelji Sobote so sredi oktobra izvedli enodnevni izlet v sosednjo Madžarsko. Ogledali so si zdravilišče Hevis s termalno-mineralnim jezerom, Evropsko vas in pristavo Salföld, ter mimo Blatnega jezera še mesto Herend, ki slovi po unikatnih keramičnih izdelkih. Za konec pa še Veszpren, njegov stari del mesta ter znamenito cerkev sv. Mihaela. Prednovoletno srečanje so opravili v Termah Banovci. Ob 20-letnici delovanja društva je bil sprejet sklep o izdaji jubilejnega biltena, ki bo izšel letos.

S podobnim programom bodo nadaljevali tudi letos (razprave o gospodarskih gibanjih v regiji in Sloveniji, o mednarodnem položaju Slovenije, o zakonu o zdravstveni reformi, obiski gospodarskih organizacij, obiski občin, srečanje s pomurskimi poslanci, izlet, piknik, rekreacija in prednovoletno srečanje), naloge dosedanje tajnice Ivanke Klopčič pa bo prevzel Ludvik Hari.

Ob zaključku zbora je zborovalce presenetila trojka: maskoti Radenec Veverička Mukica in Škrat Radin ter njuna spremljevalka Marija Slavič, ki je predstavila ta zdraviliški kraj skozi njegovo zgodovino.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje