Prvo aktivno leto Društva brigadirjev Pomurja

Letos jubilejno leto 40-letnice MDA Goričko

Filip Matko Ficko, sobota, 18. marec 2017 ob 18:39
Zbor Društva brigadirjev Pomurja

Zbor Društva brigadirjev Pomurja

Društvo brigadirjev Pomurja, ki je bilo ustanovljeno lansko leto 25. aprila, je opravilo zbor svojih članic in članov (teh je trenutno 44) v prostorih hotela Zvezda v Murski Soboti v petek, 17. marca zvečer. Zbor je v imenu upravnega odbora društva sklical predsednik Ludvik Filo, ki je tudi poročal o delu v prvem letu delovanja društva.

Iz njegovega poročila lahko povzamemo: »…Naše društvo je bilo lani ustanovljeno na pobudo predsednika Zveze brigadirjev Slovenije Kolomana Lainščaka, prekmurskega rojaka, ki živi v Velenju. Ustanovili smo ga z namenom obujanja, ohranjanja in predstavitev tradicionalnih vrednot prostovoljnega dela, s poudarkom na vrednotah brigadirskega dela. Gre za naše delovanje na področju pomurske regije, o udeležbi mladinskih delovnih brigad pomurske regije na delovnih akcijah po Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji ter mladinskih akcij na našem področju: Goričko in Ljutomer. Na predlog pobudnika za ustanovitev društva smo 13. maja v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih pripravili srečanje brigadirjev Slovenije ter ob tej priložnosti ob udeležbi stotih brigadirk in brigadirjev iz Velenja, Ptuja, Zasavja, Lenarta, Škofje Loke in Ljubljane zasadili spominsko drevo slovenskih brigadirjev. V istem vrtu smo se 18. novembra udeležili akcije grabljanja listja ter še istega dne popoldne v Tropovcih pripravili družabno srečanje brigadirk in brigadirjev… Posebna delovna skupina je v Pokrajinskem arhivu v Mariboru pregledala dokumentacijo Občinske konference Zveze socialistične mladine Murska Sobota, da se pride do seznamov brigadirk in brigadirjev mladinskih delovnih brigad »Štefan Kovač Marko« in »17. oktober«, ki so sodelovale na številnih delovnih akcijah. Bile so to tudi že deloma priprave za razstavo o mladinskih delovnih akcijah ter za zbornik spominov brigadirk in brigadirjev… Kljub kratkemu prvemu letu delovanja smo se predstavniki Društva brigadirjev Pomurja udeležili srečanj slovenskih brigadirjev: 6. avgusta na Ptuju, 7. septembra pri Sveti Ani v Slovenskih goricah in 16. oktobra v Velenju….«

Letošnje leto bo za Društvo brigadirjev Pomurja še kako pomembno, saj se praznuje 40-letnica Mladinske delovne akcije Goričko, ki je imela svoj sedež v Gornjih Petrovcih, sprva kot slovenska republiška mladinska delovna akcija, pozneje pa kot zvezna mladinska delovna akcija, ko so prihajale v skrajno severovzhodno slovensko pokrajino – Prekmurje -brigade mladih iz vseh nekdanjih republik SFR Jugoslavije. Poudarek bo dan tudi 70-letnici mladinskega prostovoljnega dela v Novi Gorici. Razmišljajo o organizaciji različnih oblik prostovoljnega dela na šolah, udeležili pa se bodo tudi srečanj brigadirk in brigadirjev drugod po Sloveniji. Natisniti si želijo majice za članice in člane društva ter razviti društveni prapor oziroma zastavo.

Zbora Društva brigadirjev Pomurja se je udeležila delegacija Društva brigadirjev Velenje, predstavnik Društva brigadirjev Lenart ter podžupan Mestne občine Murska Sobota Boštjan Berlak.


Več v Kultura in izobraževanje