Ob materinskem dnevu

Materinski dan je mednarodni praznik, ob katerem izražamo pozornost in zahvalo vsem ženskam v vlogi matere

Prlekija-on.net, petek, 24. marec 2017 ob 18:55
Materinski dan v VGC Pomurja - enote Ljutomer

Materinski dan v VGC Pomurja - enote Ljutomer

Ekipa Večgeneracijskega centra Pomurja – enota Ljutomer, je včeraj in danes pripravila ustvarjalno delavnico za otroke,  na kateri so otroci z velikim veseljem in navdušenjem izdelali voščilnico za svojo mamo.

Od kod izvira Materinski dan? Materinskega dne brez Anne Marie Jarvis, ki je 12. maja 1907 priredila srečanje v spomin na svojo mamo, ne bi bilo. Anna Jarvis je v ZDA pred cerkvijo razdelila 500 belih nageljnov v spomin na svojo pokojno mamo. Anna se je zavedala, da je v ZDA veliko otrok, ki se grdo obnašajo do svojih staršev, zato je pisala politikom, naj uzakonijo poseben praznik namenjen materam.
Leta 1914 je ameriški predsednik Woodraw Wilson podpisal zakon, po katerem naj bo vsako leto na drugo majsko nedeljo, materinski dan kot državni praznik - v čast materam, ki so v prvi svetovni vojni izgubile svoje sinove. A po nekaj letih je Anna Jarvis ugotovila, da je praznik namesto svojega pravega namena postal bolj kot ne priložnost za zaslužke trgovcev. Zato si je celo prizadevala, da bi praznik ukinili.
A namesto tega so praznik prevzele tudi nekatere druge države po svetu, le praznujejo ga ob različnih datumih. Tako so materinski dan v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 22. marec.

Materinski dan v Sloveniji: V Sloveniji smo materinski dan neformalen praznik posvečen materam,  praznovali pa so ga že v obdobju med obema vojnama. Šole so takrat po eno učno uro namenile materam, katoliške organizacije so priredile svoja praznovanja.
V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje  25. marca. tako je Slovenija edina država, ki materinski dan praznuje 25. marca.

Zakaj Materinski dan: Praznik  materinski dan je namenjen oz.  posvečen izkazovanju pozornosti  in hvaležnosti materam, saj je njih delo in trud skozi celo leto velikokrat zapostavljeno, samoumevno, predvsem pa pozabljeno. Vsi vemo, da materinstvo v današnjem (modernem) času ni lahek podvig. Saj se matere prepogosto osredotočijo predvsem na svoje otroke, nase pa velikokrat pozabijo.
Res da na ta dan matere dobijo največ pozornosti, a treba jim  je naklonjenost in hvaležnost  izkazovati skozi vse leto.

Projekt podpira Evropski socialni sklad, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter lokalne skupnosti.

VGC Pomurja - enote Ljutomer
Foto: Petra Cvetko


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje