Radenci: Skupščina SKD Štajerska skupnost

Predsednik Rade Bakračević izredno prepoznaven povsod

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 27. marec 2017 ob 17:23
Skupščina SKD Štajerska skupnost, foto: Zlatko Majstorović

Skupščina SKD Štajerska skupnost, foto: Zlatko Majstorović

V prostorih DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, so delegatke in delegati Srbskega kulturnega društva Štajerska zajednica iz Maribora (v nadaljevanju SKD Štajerska skupnost) v soboto, 25. marca, opravili svojo 11. redno letno skupščino. Bili so to delegati iz Celja, Maribora, Murske Sobote, Gornje Radgone, Radencev, avstrijskega Gradca, avstrijske Radgone in avstrijske Lipnice. V samem začetku skupščine je bil opravljena krajša verska slovesnost, kajti skupščine so se udeležili tudi člani cerkvenega sveta Srbske pravoslavne cerkve Cirila in Metoda v Mariboru pod vodstvom paroha Save Kosojevića. SKD Štajerska skupnost ima namreč svoj sedež v Mariboru.

Poročilo o delu SKD Štajerska skupnost v minulem letu je prebral predsednik društva Rade Bakračević, ki živi in ustvarja v Radencih. Iz njegove poročila povzemamo: »...Ministrstvo Republike Slovenije za kulturo je SKD Štajerska skupnost registriralo za društvo v javnem interesu na področju širjenja kulture, pod redno številko 1519 pa tudi spletni časopis »Štajerske novice«, ki je redno izhajal skozi vse leto. Objavljeno je bilo 150 reportaž s 500 fotografijami. Za ta spletni časopis je veliko dopisnikov, urednik pa je kar predsednik društva Rade Bakračević. Januarja lani smo v avstrijskem Gradcu, v tamkajšnji katoliški katedrali, prikazali dokumentarni film »Po poteh pravoslavja«, a v Mariboru, v prostorih pravoslavne cerkve, posneli dokumentarec o obisku metropolita dr. Porfirija. V prostorih Instituta Izum v Mariboru smo prikazali dokumentarni film o odkritju spomenika Mihajlu Pupinu na Bledu, 8. julija pa smo se udeležili odkritja spomenika Vuku Karadžiću na dvorišču Srbske pravoslavne cerkve Cirila in Metoda v Ljubljani. Skozi vse leto smo utrjevali prijateljske vezi med srbskimi občinami Vojvodine ter slovenskimi občinami v pokrajini na obeh bregovih reke Mure in listino o sodelovanju je podpisalo pet slovenskih in pet srbskih občin: Črenšovci - Čuka, Beltinci - Novi Kneževac, Radenci - Nova Crnja, Cankova - Kovin ter Grad - Srbobran. V prihodnje bi naj šlo za povezovanja tudi z občinami v sosednji Avstriji, kajti SKD Štajerska skupnost povezuje tudi srbski živelj na Štajerskem v sosednji državi. 19. novembra je Rade Bakračević v Beogradu prejel laskavi naziv »Srbski vitez« in ob priložnosti takratnega obiska je bilo priznanje »Zlato pero Štajerske« izročeno sodelavcem spletnega časopisa Štajerske novice iz Srbije: književniku Džuru Milekiću, novinarju - uredniku revije Agrar Božidarju Driniću iz Zrenjanina ter Radiu »Slovo Ljubve« v Beogradu. Je pa lani Rade Bakračević bil proglašen tudi za častnega člana Zveze kulturnih organizacij v Mariboru, letos januarja pa še v imenu Kulturno zgodovinskega centra Srbska kruna iz Beograda za direktorja za kulturo in umetnost na področju Republike Slovenije za štiriletno obdobje. 24. novembra je metropolit beogradsko-karlovački g. Irinej podelil blagoslov za snemanje drugega dela dokumentarnega filma »Po poteh pravoslavja«. 1. oktobra je bil v Ljubljani ustanovna skupščina Nacionalnega sveta Srbov v Republiki Sloveniji in Rade Bakračević je bil izvoljen za člana izvršnega odbora. V decembru pa je bilo zaključeno tiskanje knjige - zbornika »10 let Štajerske skupnosti«.

Blagajniško poročilo je podal Dobre Stojanovski, poročilo nadzornega odbora društva pa Zlatko Majstorović. Po krajši razpravi so bila vsa tri poročila soglasno sprejeta.

Za tem je Rade Bakračević predstavil predlog programa dela društva v letošnjem letu: Javnemu skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, kakor tudi Ministrstvu za kulturo in informiranje Republike Srbije sta prijavljena dva projekta (Delavnica za slikanje ikon z zaključno razstavo ter učenje srbskega jezika in izdajanje spletnega časopisa Štajerske novice); nadaljevali bodo s povezovanjem srbskih in slovenskih občin, kar bi nadgradili še s povezovanjem z občinami sosednje Avstrije; predstavljali bodo še naprej dokumentarni film »Po poteh pravoslavja« in knjigo-zbornik »10 let Štajerske skupnosti«; pripravili razstavo fotografij Radeta Bakračevića in Zdravka Majstorovića (prva razstava bo v pravoslavni cerkvi v avstrijskem Gradcu); lotili se bodo snemanja drugega dela dokumentarnega filma »Po poteh pravoslavja« (samostani na Hrvaškem, Republiki Srbski, Črni gori in Grčiji); proslavili bodo društveni praznik 24. junija »Slava svetega Vartolomeja in Varnave«; redno bodo izmenjevali novice z mediji v Beogradu ter sodelovali z novoustanovljenim Svetom Srbov v Republiki Sloveniji. Bil pa je sprejet tudi predlog paroha Save Kosojevića, da letos članstvo SKD Štajerska skupnost obišče pravoslavne samostane na Hrvaškem in Republiki Srbski.


Več v Kultura in izobraževanje